Milers d'estudiants de totes les universitats catalanes s'han mobilitzat per rebutjar la condemna

Els rectors de les universitats públiques han expressat la seva “indignació” després de la sentència del TS i reclamen diàleg


Els universitaris, instants després de conèixer la sentència del Tribunal Suprem han sortit al carrer amb crits d'“independència” o “1 d'octubre, ni oblit ni perdó” i “llibertat, presos polítics”. Per la seva banda, els rectors de les universitats públiques catalanes han expressat la seva “indignació” per la situació que es viu a Catalunya, així com la seva “preocupació” per les circumstàncies personals dels líders independentistes presos.

A Barcelona, centenars d'estudiants universitaris del campus de la Diagonal han sortit al carrer tan bon punt han conegut la sentència amb la intenció de sumar-se a les diferents mobilitzacions de la societat civil. Segons han explicat alguns dels joves, quan dins de classe han conegut les condemnes dels líders independentistes, han abandonat les aules i s'han trobat al carrer per fer el primer tall del matí.

La intenció dels universitaris és unir-se a les diferents columnes d'universitaris provinents d'altres campus que previsiblement es trobaran a la plaça de Catalunya i a qualsevol mobilització de la societat civil que sorgeixi durant aquest dilluns perquè consideren que és la seva “responsabilitat de donar resposta a la sentència”.

Com a anècdota, el primer cotxe que s'ha vist afectat pel tall de la Diagonal ha obert la finestra i ha explicat als joves que havia d'anar a l'escola bressol a buscar el seu fill malalt. Els joves li han obert camí perquè pogués passar, però han tornat a tapar els carrils per evitar que cap altre cotxe continués el seu camí.

Protestes dels estudiants a Girona, Lleida, Tarragona i Bellaterra

A Girona, estudiants i treballadors de la UdG han sortit al carrer poc després que es donés a conèixer la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes. Un dels punts de trobada ha estat la seu del rectorat i la previsió és que es desplacin fins a la seu de la Generalitat a Girona, on treballadors de la institució també han tallat el carrer Pompeu Fabra que hi ha davant de l'edifici per expressar el seu rebuig a la sentència. Per altra banda, un grup d'estudiants també han tallat una de les entrades de Girona que s'accedeix des del pont Major.

A Tarragona, més d'una cinquantena d'estudiants i treballadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) s'han concentrat a les portes del Campus Catalunya aquest dilluns instants després que es fes pública la sentència del Suprem. Els manifestants han protagonitzat una xiulada, una cassolada i una seguda per mostrar el seu rebuig a la resolució judicial. Durant la protesta, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha llegit un manifest. Ara, tenen previst sumar-se a les mobilitzacions organitzades pels CDR.

Uns 2.000 estudiants han sortit a Lleida per mostrar el seu descontent. La Universitat de Lleida també ha expressat el seu desacord amb el veredicte del TS a través de Twitter: “Volem fer sentir a les persones afectades per la sentència, algunes de les quals estan o han estat vinculades a les nostres universitats, la nostra solidaritat en aquests moments tan difícils per a elles i per a les seues famílies i amistats.”

Per la seva banda, els estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) també han fet sentir la seva veu i s'han concentrat a la Plaça Cívica del campus per protestar contra la sentència de l'1-O. Els joves han titllat de “desproporcionada” i “injusta” la condemna, segons ha assegurat la portaveu de la Coordinadora de l’Assemblea de Facultats (CAF) de la universitat.

Des del campus de Bellaterra, està previst que es desplacin cap a Barcelona per participar en les mobilitzacions convocades a la capital catalana. Els joves, uns 2.000 segons la CAF, han agafat els FGC després de llegir un manifest per condemnar la sentencia.

Els rectors de les universitats públiques reclamen diàleg

Instants després de fer-se pública la sentència del Tribunal Suprem (TS), l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) ha apostat “pel diàleg com a via de resoldre els conflictes” i ha afegit que la història demostra que “és el millor camí per solucionar els conflictes polítics i socials”. Per això, ha fet una crida als actors polítics a “renovar els esforços per buscar el més ràpidament possible una sortida que pugui ser assumida per una àmplia majoria”.

L'ACUP ha recordat que el 24 de març del 2018 ja va manifestar el “profund malestar” per l'empresonament dels líders independentistes, que qualificaven d'“error”. Després de la sentència, ha apuntat que les universitats són comunitats formades per persones amb una considerable diversitat ideològica, on totes les idees i manifestacions tenen cabuda, “fet que comporta que es generin diferents valoracions de la situació actual”. Tot i això, ha constatat que els problemes polítics, passats, presents i futurs, s'han de resoldre “per la via política” i no han d'acabar “de forma sistemàtica en la via judicial”.

Els rectors han valorat que només amb el reconeixement i el respecte de l'altre i del seu dret a defensar les seves idees, “sempre de forma democràtica i pacífica”, es podrà trobar el camí de sortida “a un conflicte que en cap cas s'ha de permetre que esdevingui crònic i pugui acabar causant fractures socials irreversibles”.

Per últim, han expressat la seva solidaritat amb les persones afectades per la sentència, alguns dels quals vinculats amb les universitats, en un “moment tan difícils per a elles i les seves famílies i amistats”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article