Cultura per combatre l'exclusió social de les dones

Apropa Cultura organitza un programa d'espectacles i visites a museus centrat en les dones en situació de vulnerabilitat


El programa Apropa Cultura torna a Barcelona amb la seva 5a Setmana, que porta per lema 'Totes incloses'. Per primera vegada, la iniciativa es centra en un col·lectiu concret: les dones en situació de vulnerabilitat.

La 5a Setmana Apropa Cultura té previst instal·lar-se a Barcelona fins al 27 d'octubre i omplirà la ciutat amb actes i celebracions que volen apropar la cultura als col·lectius més aïllats i amb menys recursos. Actualment, 139 entitats de dones estan inscrites en el programa. Segons ha explicat l'entitat, amb la col·laboració de les entitats socials i els equipaments culturals, s'ha dissenyat un programa d'activitats vinculat a dones i cultura, amb l'objectiu de donar visibilitat a la tasca que realitzen aquestes entitats socials i com la cultura pot ajudar a aconseguir una societat més inclusiva.

El programa ha començat aquest dilluns amb un acte que ha agrupat els principals actors culturals i socials de Catalunya. La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha participat a l'acte, on ha explicat que la cultura “és la medicina de l'esperit”. D'altra banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, present també, ha destacat el “paper que té la cultura a l'hora de crear ciutadans i ciutadanes lliures”.

A l'acte també hi han participat la directora d'Apropa Cultura, Sonia Gainza, així com representants d'institucions, equipaments i entitats privades que també donen suport a aquest programa d'inclusió social a través de la cultura.

El programa Apropa Cultura fa 13 anys que treballa per facilitar l'accés a la cultura a col·lectius en situació de vulnerabilitat. Aquest any, va dirigit a totes aquelles dones que han patit violència masclista, dones migrants, amb diversitat funcional, privades de llibertat o en situació de pobresa, vinculades a l'exercici de la prostitució o en risc d'exclusió social.

Un total de 127 equipaments culturals -teatres, auditoris, festivals, espais singulars i museus- i 2.411 centres socials d'arreu de Catalunya formen part de la xarxa Apropa Cultura, cedint una part de les seves localitats a preu reduït per les entitats socials que treballen amb col·lectius vulnerables. Des de la seva creació el 2006, el programa ha generat 284.106 experiències culturals d'usuaris, 54.904 l'última temporada.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article