Descobreixen un fàrmac que redueix en més d’un 90% el creixement d’un tipus de tumor pediàtric

Vall d’Hebron prova l’eficàcia d’un tractament que permet administracions més seguides, però amb dosis més baixes, i millora la seva tolerabilitat


Un fàrmac provat en ratolins redueix en més d'un 90% el creixement del neuroblastoma, un tipus de tumor pediàtric. L'estudi, fet per investigadors del Vall d'Hebron en models de neuroblastoma en ratolí, ha provat que l'administració d'un nou fàrmac anomenat 4SC-205 és efectiu contra la proteïna KIF11, una proteïna necessària perquè les cèl·lules tumorals puguin seguir dividint-se.

Tot i la condició de malaltia rara que tenen els tumors infantils, segueixen sent la primera causa de mort en nens per malaltia. Particularment, el neuroblastoma representa entre el 8% i el 10% de tots els càncers infantils i el 15% de totes les morts per càncer en nens. Els neuroblastomes més agressius creixen molt ràpidament i per tant, depenen d’una maquinaria cel·lular que pugui suportar aquest ritme. KIF11 és un element clau dins d’aquest sistema i és absolutament necessària perquè les cèl·lules tumorals puguin seguir dividint-se.

Aquest estudi ha analitzat l’efecte terapèutic d’un nou fàrmac contra KIF11 anomenat 4SC-205. A diferència d’altres inhibidors de KIF11, el fàrmac 4SC-205 es pot administrar de forma oral, el que permet administracions més seguides, però amb dosis més baixes, millorant així la seva tolerabilitat i mantenint el seu efecte anti-tumoral.

Els autors van fer servir models de ratolí generats a partir de tumors de pacients de Vall d’Hebron, mètode que representa la realitat dels nens i nenes amb neuroblastomes. El tractament amb 4SC-205 va ser molt efectiu reduint el creixement dels tumors en més d’un 90%. “L’efecte del fàrmac en els nostres models de neuroblastoma en ratolí és molt contundent”, afirma Marc Masanas, investigador del grup de Recerca Translacional en Càncer en la Infància i l’Adolescència del Vall d’Hebron Recerca i primer autor d’aquest estudi.

El fàrmac també va ser eficaç atacant a metàstasis en el fetge i medul·la òssia, dos dels òrgans majoritàriament afectats per la metàstasis en neuroblastoma.

L’estudi té també en compte el camí per a poder incorporar aquest tractament en pacients. Per fer-ho, es va estudiar l’efecte del fàrmac 4SC-205 en combinació amb altres fàrmacs que es fan servir davant al neuroblastoma. En tots ells es va comprovar que el 4SC-205 potencia l’efecte anti-tumoral dels altres fàrmacs, donant així la possibilitat als oncòlegs pediàtrics de poder fer-lo servir en diferents combinacions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article