Una de cada tres persones amb discapacitat intel·lectual pateix trastorns de salut mental

Una publicació de Granés Fundació, Dincat i la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental alerta que aquestes persones estan infradiagnosticades


Granés Fundació, Dincat i la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, amb la col·laboració de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), han presentat la publicació Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual, un escrit que neix amb la voluntat d’erradicar el desconeixement que, encara avui, hi ha entorn els trastorns de salut mental en persones amb discapacitat intel·lectual, un fet que porta a infradiagnòstics i tractaments poc adequats.

En el llibret –presentat aquest dijous a la tarda, es detalla que un 41% de les persones amb discapacitat intel·lectual tenen trastorns psiquiàtrics. Si s'exclouen els diagnòstics de conducta, aquest percentatge es redueix al 28%, i si també s'elimina el trastorn de l'espectre autista, la xifra es queda al 22,4%.

El cap del Servei de Discapacitat Intel·lectual i Salut Mental de l'IAS, el doctor Ramon Novell, ha recordat durant la presentació de la publicació que dos de cada tres persones amb discapacitat intel·lectual pateixen trastorns de salut mental. Tanmateix, els diagnòstics duals d'aquestes malalties mentals i la discapacitat intel·lectual “sovint no ha estat reconegut” i això fa que es detectin pocs casos de trastorns de salut mental entre aquest col·lectiu.

Que no es reconegui el diagnòstic dual fa que aquestes malalties mentals estiguin infradiagnosticades entre persones amb discapacitat intel·lectual i, per tant, tampoc estiguin tractades. Novell apunta que hi ha pocs estudis rigorosos que comparin directament la incidència de les malalties mentals entre la població amb i sense discapacitat intel·lectual. Malgrat tot, les dades epidemiològiques asseguren que les persones amb aquest tipus de discapacitat pateixen trastorns psiquiàtrics amb més freqüència en qualsevol etapa de la vida.

La publicació —que és el segon número de la col·lecció Diàlegs Granés— recull ponències i reflexions en aquesta matèria, així com aportacions fetes a la 1a Jornada de Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual, que va tenir lloc el 14 de maig de 2021. A més, també hi ha enllaços en format de vídeo amb els ponents que han intervingut en una jornada centrada en aquest tema.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article