El bicibús arriba a Girona: quatres escoles reclamen la pacificació del trànsit i entorns “més segurs”

La iniciativa es vol repetir cada divendres, estendre’s a més escoles i s’acompanya amb talls de carrers a la tarda


Quatre escoles de Girona han engegat línies de bicibús per reclamar la pacificació del trànsit al voltant dels centres i entorns escolars “més segurs”. Són l'escola Pericot, l'Annexa, la Balandrau i la de Domeny.

La iniciativa, impulsada per les Associacions de Famílies d'Alumnes de cada escola, es vol repetir cada divendres i estendre's a més centres. Amb el bicibús, els pares interpel·len directament l'Ajuntament de Girona perquè redueixi el trànsit al voltant de les escoles, sobretot, a les hores d'entrada i sortida, i impulsi la mobilitat sostenible. L'acció s'emmarca dins la campanya Revolta Escolar, que al seu torn s'integra dins el moviment 'Confinem els cotxes, recuperem la ciutat'. A la tarda, es faran talls de carrers i activitats davant les escoles.

Cap a tres quarts de nou del matí, una quinzena de pares i infants amb bicicleta s'han ajuntat a un encreuament situat a uns 100 metres de l'escola Pericot. Porten armilles amb la frase ‘Mou els peus, mou el món’. Aquí és on han convergit els tres recorreguts en què s'ha dividit la línia de bicibús que va fins al col·legi, i que avui s'ha fet per primer cop.

El de Pericot no és l'únic bicibús que s'ha engegat a la ciutat. També n'hi ha hagut a tres col·legis més: l'Annexa, el Balandrau i Domeny. Les AFA dels diferents centres han decidit impulsar-les, emmirallant-se en la iniciativa que va néixer a Vic i que s'ha estès a d'altres ciutats (com Barcelona i Olot) per reclamar la pacificació del trànsit al voltant dels centres i entorns escolars “més segurs i saludables”.

La presidenta de l'AFA Pericot, Anna Crous, explica que l'objectiu és repetir el bicibús cada divendres, i estendre'l a més centres de la ciutat. De fet, avui també havia d'inaugurar-lo l'escola Eiximenis, però s'ha vist obligada a anul·lar-lo arran dels confinaments.

“Volem reivindicar que hi hagi carrils bici que arribin fins als centres, perquè els trams que hi ha ara no estan connectats i no ens permeten accedir als col·legis en bicicleta; o si més no, que se senyalitzin els vials”, concreta Crous. En el cas de l'escola Pericot, a més, la presidenta concreta que una enquesta de mobilitat que es va fer a les famílies del centre ja va fer palès que els pares volien apostar per la bicicleta.

Un 45% de les famílies que porten els infants en aquest centre viuen a una distància d'entre un i tres quilòmetres. “És adequada per poder fer el recorregut en bicicleta, perquè els qui viuen més a prop solen venir a peu, i els que estan més lluny agafen el cotxe”, concreta Crous. A més, un 35% de les famílies que van respondre l'enquesta van dir que els agradaria portar els infants en bicicleta a l'escola.

“Em fa por creuar l'avinguda”

Entre els pares que han portat els infants en bicibús a l'escola Pericot hi havia la Laia Isach. Té un fill de sis anys, que cursa 1r de primària al col·legi. “M'he sumat a la iniciativa per reivindicar que hi hagi més carrils bici, fer comunitat educativa i reclamar que hi hagi compromís per part de l'Ajuntament”, explica.

En el seu cas, ara per ara, anar a l'escola en bicicleta li suposa fer més volta que no pas si ho fes a peu (perquè els carrils bici que hi ha a la zona cauen més lluny). A més, a això se li ajunta que li fa "por" creuar l'avinguda Lluís Pericot, perquè assegura que allà “els cotxes van massa ràpid”.

Revolta Escolar

Els quatre bicibús que han arrencat aquest divendres a Girona s'emmarquen dins la campanya Revolta Escolar, que reivindica entorns “més segurs i saludables” als col·legis. Amb el bicibús, els pares reivindiquen que poder arribar a l'escola en bicicleta, en patinet o fins i tot a peu ha de ser “normal” i que l'Ajuntament “ha de facilitar que ens puguem desplaçar de la manera més sostenible possible, sense haver de fer-ho en grup per manca de rutes segures”.

Les diferents AFA subratllen que “la contaminació atmosfèrica i el perill que suposen els cotxes és una realitat que envolta els infants” i asseguren a més “que l'emergència climàtica ens obliga a actuar”. Per això, interpel·len directament el consistori perquè impulsi “polítiques valentes en mobilitat sostenible, centrades a fer recular els cotxes i permetre que es pugui circular de manera segura a peu, en patinet o en bicicleta”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article