UGT denuncia el “col·lapse” de l’atenció primària i la manca de professionals a la demarcació de Lleida

Les llistes d’espera s’han pràcticament duplicat, segons el sindicat, que exigeix la millora de les condicions laborals dels treballadors sanitaris


El sindicat UGT denuncia la manca d’inversió en salut pública a Ponent i a l’Alt Pirineu i Aran i alerta que aquesta falta de recursos s’ha vist agreujada en els darrers anys a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19, l’envelliment progressiu de la població i la falta de professionals. Denuncien que no es pot continuar amb una dinàmica que ja ha provocat el “col·lapse” de l’atenció primària i que també ha fet augmentar, en molts casos més del doble, les llistes d’espera. D’aquesta manera, l’informe Diagnosi de la Sanitat Pública elaborat pel sindicat reclama que es reverteixin les retallades en l’àmbit sanitari i la millora de les condicions dels professionals per evitar que marxin a altres comunitats, entre altres.

UGT de les Terres de Lleida ha presentat aquest dijous a Lleida l’informe ‘Diagnosi de la Sanitat Pública’, el qual evidencia la situació actual de la sanitat pública i proposa diversos àmbits d’actuació per revertir-la.

El secretari general de la UGT-Terres de Lleida, José Luis Aguilà, ha alertat de la situació “molt preocupant” que pateix el sistema de salut pública. Per una banda, per la falta d’inversions que s’arrossega des de fa anys, però també pels efectes de la pandèmia, la població cada vegada més envellida i la falta de professionals, que, segons Aguilà, fa que sigui “l’inici de la formació de la tempesta perfecta”.

“Així no podem continuar”, ha sentenciat secretari general del sindicat a les terres de Lleida, que ha destacat el “col·lapse actual” de l’atenció primària i l’augment “ingent” de les llistes d’espera de les operacions quirúrgiques.

A tall d’exemple, entre l’abril del 2018 i el febrer del 2021 el temps d’espera de les operacions de pròtesi de maluc als hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria va passar de 55 dies a 130 i de 85 dies a 112, respectivament. A l’Alt Pirineu i Aran, aquesta llista d’espera va passar de 26 dies a 62. “És brutal com [les llistes d’espera] s’estan incrementant exponencialment”, ha afirmat la secretària general de la UGT Serveis Públics de les Terres de Lleida, Bea Bonilla.

Tot plegat, està provocant, segons Aguilà, el “trencament” del concepte d’accés universal a la sanitat, ja que cada vegada hi ha més gent que opta per contractar empreses de sanitat privada. En aquest sentit, des del sindicat també critiquen el Govern per “ajudar que el model canviï” i passar d’un model públic a un de “compartit” amb el sector privat. “Ho veiem una privatització encoberta de la sanitat pública”, ha afirmat Bonilla.

Per la seva banda, també lamenten la falta de professionals, ja sigui perquè no se supleixen les jubilacions com per la fuga de personal qualificat a altres comunitats, en el cas de la demarcació de Lleida cap a l’Aragó. També denuncien la falta d’especialistes i posen com a exemple la manca d’oncòlegs a l’Hospital de Vielha. “Surt més barat pagar el taxi de Vielha a Barcelona” que portar un especialista a la muntanya, critica Aguilà, que afegeix que això va en detriment dels pacients.

Per tot plegat, des del sindicat demanen augmentar les inversions i revertir les privatitzacions per vetllar per una sanitat pública i en igualtat de condicions per a tota la ciutadania, independentment del seu lloc de residència. Consideren també que cal millorar les condicions laborals i salarials dels professionals per, entre altres, evitar la fuga de talent.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article