La UE vol obligar a reconèixer els fills de families LGTBIQ+ a tots els estats membre

La norma pretén evitar que progenitors i fills hagin de fer front a “obstacles legals” en altres països comunitaris


La Comissió Europea ha presentat aquest dimecres una proposta de regulació que busca que tots els estats membre hagin de donar als fills de famílies LGTBIQ+ el mateix reconeixement que tenen en el seu país d’origen. L’objectiu de la norma és “harmonitzar” aquest reconeixement perquè les famílies LGTBIQ+ que viatgen o canvien la residència a un altre estat comunitari no hagin de fer front a “obstacles legals” per aconseguir el mateix reconeixement que ja tenen al seu país.

La proposta de Brussel·les planteja també crear un Certificat Europeu de Paternitat que indiqui qui són els progenitors i els fills i que sigui vàlid en tots els estats comunitaris.

La proposta de la Comissió Europea arriba després que en l’estratègia d’igualtat LGTBIQ+ es detectés que no hi havia una norma específica que protegís els drets dels fills i els pares i mares de famílies del col·lectiu en altres països comunitaris. En una sentència recent, la justícia europea sí que havia reconegut aquest dret, però no hi ha cap norma comunitària que l’estableixi i les legislacions dels estats, que són els que tenen les competències en matèria de famílies, són molt diferents.

Per harmonitzar a escala europea el reconeixement de la filiació, la proposta de la Comissió Europea indica quins són els tribunals als estats membre que han de decidir sobre aquest tipus de disputes i que la llei que s’ha d’aplicar és la de l’estat on han nascut els infants.

L’objectiu de la norma, apunta Brussel·les, és donar “certesa legal” a les famílies LGTBIQ+, garantir que els infants tenen els mateixos drets a tots els estats comunitaris i assegurar la “continuïtat” de la filiació a tota la Unió Europea. Segons ha indicat en la presentació de la proposta el comissari de Justícia, Didier Reynders, la norma també s’aplica als fills per gestació subrogada que hagin estat reconeguts en un estat comunitari.

Segons dades de la Comissió Europea, uns dos milions d’infants pateixen aquesta situació de no reconeixement en un altre estat membre. Ara, la proposta passa al Consell, on seuen els estats. Per tal que tiri endavant, cal una adopció unànime dels 27.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article