Balcells sosté que el pressupost de Salut permet “començar a revertir l’infrafinançament crònic del sistema”

El conseller anuncia que el departament destinarà 100 milions d’euros a la millora de l’accés al sistema sanitari


El conseller de Salut, Manel Balcells, ha afirmat que el pressupost del seu departament per al 2023 “permet començar a revertir l’infrafinançament crònic” del sistema sanitari. Els comptes recullen un increment de 1.284 milions d’euros (11%) respecte del 2022, i representen el 26,3% del global dels pressupostos del Govern. “Són una palanca de canvi que permeten enfortir el sistema de salut pública”, ha subratllat durant una compareixença en comissió parlamentària.

Precisament, Balcells ha avançat que els comptes recullen una partida extraordinària de 100 milions d’euros per a millorar l’accés a l’atenció primària i disminuir les llistes d’espera a intervencions quirúrgiques, proves diagnòstiques i visites a consultes externes.

El pressupost global del departament de Salut per al 2023 escala fins als 12.232 milions amb un increment de 1.284 milions respecte als comptes del 2022. Sense tenir en compte els fons Next Generation, l’augment és de l’11%. Tal com ha defensat el titular de Salut, es tracta del pressupost més elevat destinat a aquest departament que hi ha hagut mai.

Del total, gran part del conjunt se l’endú la partida destinada a l’atenció primària, amb 2.101,3 milions d’euros (+15,3% respecte del 2023). Aquests, entre d’altres, aniran al desplegament de la nova cartera de serveis de l’APiC i a la desburocratització de les consultes.

El departament també destinarà 40,8 milions d’euros al desplegament de la llei de salut bucodental, amb la incorporació de 365 higiniestes dentals. La partida de l’atenció primària també contempla la incorporació de 352 fisioterapeutes.

Millora de l’accés al sistema sanitari

Balcells ha avançat aquest dilluns que els pressupostos recullen una partida extraordinària de 100 milions d’euros per al pla de millora de l’accessibilitat al sistema de salut. Tal com ha explicat el conseller, l’objectiu és reduir les llistes d’espera tant a l’atenció primària, com a les intervencions quirúrgiques, proves diagnòstiques i vistes a consultes externes.

Aquesta partida preveu actuacions com la millora de l’accessibilitat telefònica a l’atenció primària, la programació per motius en la citació en l’Atenció Primària, la millora en la gestió de les incapacitats temporals, o el desplegament d’un pla individual per als equips d’atenció primària (EAP) que tenen pitjors dades d’accessibilitat.

Salut mental en el centre

Una de les principals apostes del departament, tal com ha defensat Balcells, és l’atenció a la salut mental. El pressupost de Salut destina 521,5 milions a aquest àmbit, un increment de 49 milions (10,4% més que el 2022).

Concretament, aquests diners han de servir per desplegar el pla de prevenció del suïcidi 2021-2015, que contempla, entre d’altres, accions preventives del suïcidi als infants, adolescents i joves en centres educatius o l’increment de places i resolució dels hospitals de dia.

“Anem cap a una salut mental més preventiva, proactiva i comunitària, encaminada cap a la recuperació dels drets de les persones i amb especial rellevància en la salut mental d’infants i joves amb orientació comunitària”, ha subratllat el conseller.

4.370 professionals més

Part important del pressupost de Salut es destinarà també a la millora de les condicions laborals i retributives del personal, així com a la incorporació de 4.370 nous professionals. En concret, l’àmbit dels professionals incrementa un 8,6% respecte del pressupost anterior.

Dins aquesta partida es recull, entre d’altres, la implementació dels acords assolits en el marc del conveni del SISCAT, que implica un desplegament de 460 milions d’euros. Així mateix, també contempla la implementació dels acords que s’assoleixin en la taula de negociació del conveni de l’Institut Català de la Salut (ICS), que ara com ara es continua negociant entre les diferents parts.

Atenció social i sanitària integrada

El pressupost també destina 408 milions d’euros a l’atenció social i sanitària integrada (+6,1% respecte del 2022). Aquests es destinaran tramitació de la Llei de l’Agència d’Atenció Integral de Social i Sanitària (AGAISS) i a iniciar el desplegament progressiu de l’Atenció Integrada Social i Sanitària.

Salut Pública

El pressupost 2023 per Salut Pública és de 205,5 milions, un increment de 18,8% respecte de l’any anterior. Aquesta partida contempla actuacions com el desplegament de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, la incorporació de noves vacunes en el calendari de vacunacions o la promoció de l’activitat física com a bé essencial per a millorar la salut de la ciutadania.

Altres actuacions de Salut

Balcells també ha detallat que el pressupost de Salut inclou una partida de 400.000 euros a l’atenció primària, hospitalària i recerca per millorar l’atenció de les persones que pateixen covid persistent. Així mateix, també destinarà 1,2 milions al pla de salut sexual i reproductiva, 11 milions al programa de reproducció humana assistida, i 700.000 euros a les operacions quirúrgiques de modificació corporal.

En el capítol de les inversions, Salut destinarà 566 milions al finançament d’inversions, dels quals 70,90 són per actuacions acabades i 495,39 per a actuacions noves o en curs.

Retrets per part de la majoria de grups polítics

Des del PSC, la diputada Assumpta Escarp ha afirmat que el seu grup “se sent satisfet” amb l’acord de pressupostos. Escarp ha admès que no és “el pressupost del PSC”, però ha afirmat que l’acord “és un exercici de responsabilitat que anteposa els interessos de la ciutadania”. En la mateixa línia, el diputat dels comuns David Cid ha fet valdre que els comptes pactats entre el Govern, el PSC i els comuns recullen un increment en què un de cada tres euros van destinats a Salut.

En un altre to, el diputat de Junts Jordi Fàbrega ha assegurat que en els pressupostos pactats “pel tripartit” el sistema de salut “no és una prioritat”. “Els comptes no cobreixen tot el que s’ha de pagar per fer front al sistema que necessitem”, ha subratllat. Per la seva banda, la diputada de la CUP Laia Estrada ha afirmat que són uns “pressupostos continuistes que no tenen res a veure amb enfortir el sistema”.

Així mateix, des de Vox, la diputada Maria García ha criticat l’exposició “triomfalista” del conseller i les seves “dosis d’autoengany”. Per la seva banda, la diputada de Ciutadans Anna Grau ha assegurat que amb aquests comptes “no n’hi ha ni per començar”. Finalment, des del PP, el diputat Daniel Serrano ha negat que es tracti dels pressupostos “més expansius” i ha afirmat que la salut “no ha sigut una prioritat” pel Govern.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article