Afavorir la prevenció de l’assetjament sexual a la universitat, l’objectiu del nou protocol-guia

El document creat pels departaments de Recerca i Universitats i d’Igualtat i Feminismes ha de servir per a unificar els criteris dels protocols de cada institució


Els departaments de Recerca i Universitats i d’Igualtat i Feminismes han presentat un nou protocol-guia contra l’assetjament sexual a la universitat, el qual ha de servir per fer un canvi de paradigma que situï el focus en la prevenció i l’acompanyament de les víctimes. L’objectiu d’aquest nou document és establir paràmetres comuns per a l’elaboració dels plans d’igualtat i dels protocols de cada institució universitària. El text s’ha elaborat amb la col·laboració de víctimes i experts en la matèria, en el marc de la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC).

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tania Verge, assenyala que fins ara els protocols contra l’assetjament sexual a la universitat s’havien entès “com una eina sancionadora”, però que els estàndards que marca aquest nou protocol-guia inclouen pautes per “prevenir que es produeixin les violències masclistes” i per “acompanyar les víctimes al llarg de tot el seu procés de recuperació, posant en el centre la seva autonomia i presa de decisions”.

En aquest sentit, el protocol-guia conté, d’una banda, les normatives i obligacions legals que tenen les universitats en matèria de violències masclistes, i de l’altra, un recull de recomanacions, algunes d’elles incorporades a partir de bones pràctiques que les universitats ja tenen integrades en els seus protocols. L’objectiu final és que aquest text esdevingui un document de base que serveixi d’orientació i doni eines a les universitats perquè puguin dur a terme l’actualització dels seus propis protocols, respectant sempre el principi d’autonomia universitària.

Un dels principals canvis que incorpora aquest nou protocol és la introducció del principi de “diligència deguda dels poders públics” en la prevenció i la reparació de totes les violències. Aquest principi s’enten com l’obligació que tenen els poders públics d’adoptar les mesures adequades per actuar amb l‘agilitat i diligència necessàries, com a defensa, principalment, contra la violència institucional.

Verge assegura que es tracta d’“un protocol pioner a nivell estatal i internacional”, que incorpora, entre altres, “paràmetres comuns d’acompanyament a les víctimes, de cura de les professionals de les Unitats d’Igualtat, d’interrelació entre l’àmbit universitari i els serveis de la xarxa especialitzada, i de la necessària coordinació entre protocols d’universitats diferents”.

El nou Protocol-guia d’àmbit universitari per prevenir i reparar amb diligència deguda les situacions de violència masclista, assetjament sexual i assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere és fruit de la coordinació dels Departaments de Recerca i Universitats i d’Igualtat i Feminismes mitjançant la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), que ha participat en l’elaboració del document amb la col·laboració de víctimes i experts en la matèria.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article