Lectures i iniciatives solidàries: les protagonistes d’aquest Sant Jordi

Les entitats socials munten les seves parades amb propostes de lectura fàcil, tallers i contacontes per arribar a tots els col·lectius


La cita amb els llibres més bonica de l’any està a punt d’arribar: Sant Jordi ja escalfa motors. Primavera, roses i llibres, immillorable combinació. Aquests dies, de triar i remenar lectures, us compartim alguns dels títols solidaris per regalar a qui més estimeu, són propostes que hem anat publicant a la nostra secció de llibres. A més, les entitats no passen per alt una data tan assenyalada i també ompliran els carrers amb iniciatives solidàries, aquí us en destaquem algunes. Esperem que gaudiu d’una diada plena de somriures i amor.

Entre les entitats que sumaran el seu granet de sorra per una diada solidària, hi ha la Fundació Cipo, un centre d’inserció sociolaboral de persones amb discapacitat intel·lectual, ubicat a Sabadell, que aquest any, per primera vegada, i amb l’objectiu de fer accessible la lectura a tots els col·lectius, tindrà a la venda llibres en lectura fàcil a la seva parada a la Rambla. A més, també s’hi podran adquirir roses i productes d’artesania, la recaptació dels quals  anirà destinada als diferents projectes que duu a terme l’entitat.

La lectura és un dret de totes i ha d’arribar a tothom. Per fer-ho possible, aquest Sant Jordi la Creu Roja vol garantir el dret a la lectura d’infants i joves en situació de vulnerabilitat, i ho fa amb la campanya ‘Llegim pels nostres drets’, que pretén aconseguir 3.500 llibres per a infants i joves que participen en projectes de l’organització. D’aquesta manera, es podrà col·laborar en la campanya lliurant llibres en els punts de recollida habilitats o fent aportacions econòmiques en línia que es destinaran íntegrament a la compra de nous exemplars. A més, de cara la diada, l’entitat ha organitzat a tot Catalunya tallers de lectura, manualitats, contacontes, intercanvis entre infants i gent gran i lliurament de llibres, entre altres activitats.

Una altra organització que omplirà la diada de solidaritat és Arrels Fundació, que enguany proposa una agenda d’activitats, per a públic familiar i adult, pensades per apropar-nos a les persones sense llar i trencar prejudicis. Per això, durant la setmana de Sant Jordi, organitzen una sèrie d'activitats, com un taller artístic d’elaboració de roses a la botiga d’Arrels, impartit per una persona que ha viscut al carrer, i una ruta per conèixer més de prop la realitat de les persones sense llar pel barri de Ciutat Vella.

Paral·lelament i com cada any, l’organització vendrà un marxandatge molt especial: roses i punts de llibres fets per les persones que han estat o estan en situació de carrer. També el centre Assís contribuirà a lluitar contra les desigualtats que viuen les persones en situació de sense llar i convida a “canviar el final de la història”. Per aquest motiu, posa a la venta roses que han elaborat les mateixes persones que viuen en els seus centres.

Amics de la Gent Gran celebrarà el ‘Sant Jordi en Companyia’ amb activitats i farà entrega de roses i llibres a més de 10.000 persones grans.  Per primer cop des del 2019, la fundació tornarà a entregar roses a residències, gràcies a la participació de prop de 100 centres arreu de Catalunya. A més, al llarg d’aquesta setmana i durant la Diada de Sant Jordi, l’entitat comptarà amb diferents punts de venda a peu de carrer on es podran comprar roses naturals i ajudar, d’aquesta manera, a lluitar contra la soledat no desitjada de les persones grans.

Quatre assajos solidaris per acompanyar-nos

Sens dubte, Sant Jordi no seria Sant Jordi sense la gran protagonista; la lectura. Per aquest motiu, us recomanem algunes de les lectures que ens han acompanyat aquests darrers dies a la redacció. En aquesta selecció, la solidaritat de les autores fa que ens comparteixin els seus neguits a través de la seva experiència en el camp de la sociologia, la psicologia i la medicina, concretament, la obstètrica. Una selecció d’assajos que ens han fet pensar en la importància de compartir el sabers a través de la lectura per poder canviar la realitat que ens envolta i que, tot sovint, mereix una segona lectura.

1. De mares a filles, de Marina Subirats Martori (Edicions 62). Aquest llibre analitza la transmissió de la feminitat duta a terme per les mares a les seves filles. Una lectura punyent, que plasma les injustícies d’aquesta transmissió perpetrada pel sistema patriarcal. Una història de renúncies i d’obligacions infligides a les dones i transmeses per les mateixes dones a les seves filles. 

2. Viure un dol conscient, de Marta Casarramona (Amat Editorial). Acceptar i, encara més, gestionar emocionalment la pèrdua d’una persona estimada no és una tasca senzilla. L’autora, a partir de la seva experiència personal i la d’altres persones a qui ha acompanyat durant els seus processos de dol, explica com transitar el dolor, i ho fa d’una manera molt pràctica, amb exercicis i recursos, eines i tècniques del mindfulness, la intel·ligència emocional i la psicologia positiva.

3. La força del moviment veïnal, coordinat per Jaume Carbonell (Hacer Editorial, Apip-Acam). La solidaritat travessa aquesta obra coral, coordinada per Jaume Carbonell, que narra la història dels moviments veïnals a la ciutat de Barcelona. Amb la FAVB (Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona) com a protagonista i actor indispensable per fer visible les associacions, el llibre explica de quina manera es van constituir aquests moviments i com han evolucionat les lluites solidàries de les veïnes per defensar-se del sistema capitalista. 

4. 9 llunes i mitja, de Laura Rodellar (Círculo Rojo). Rodellar és mare i obstetra i plasma en aquest llibre les fases de l’embaràs, el part i el postpart. Ho fa amb una mirada professional i també des de la proximitat i l’empatia d’una dona que és mare. L’autora, a més d’un seguit de recomanacions pràctiques, no passa per alt la part emocional d’aquest procés, que ella defineix com “un cercle que no es tanca mai”. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article