El jutjat de Girona sobre violència masclista està “col·lapsat” i no pot fixar judicis ràpids fins al novembre del 2024

El president en funcions de l’Audiència de Girona exposa que s’han hagut de repetir 80 judicis per la baixa de la magistrada


El jutjat penal número 6 de Girona, amb competències exclusives en casos de violència sobre la dona, està “bastant col·lapsat” i no pot fixar judicis ràpids fins al novembre del 2024. “Ràpid i novembre del 24 són incompatibles”, ha afirmat el president en funcions de l’Audiència de Girona, Adolfo García Morales, durant la presentació de la memòria judicial del 2022. Segons el magistrat, la situació és conseqüència de la càrrega de feina i, també, per la baixa de la magistrada, que deixa una vuitantena de judicis sense sentència i que s’han hagut de repetir. 

Un any i mig per a un judici ràpid. Aquesta és la situació al jutjat penal 6 de Girona, amb competència exclusiva en matèria de violència contra la dona. García Morales ha subratllat que aquest òrgan judicial està “bastant col·lapsat” i que té un 50% d’assumptes pendents més. A la càrrega de feina del jutjat s’hi ha sumat una situació excepcional que l’ha saturat: la magistrada que hi havia va cursar baixa per malaltia i ha deixat pendents una vuitantena de sentències. Com que no s’ha pogut reincorporar, s’han hagut de tornar a repetir tots aquests judicis.

Això fa que actualment el penal 6 no tingui forats a l’agenda i els judicis ràpids que arriben des del jutjat d’instrucció no es poden assenyalar fins abans del novembre del 2024. El president en funcions de l’Audiència ha subratllat que “ràpid i novembre del 24 haurien de ser paraules incompatibles”. A més, hi ha 200 procediments ordinaris pendents de programar i que s’hauran de fixar a més de disset mesos vista.

Per revertir el col·lapse, es va nomenar una magistrada exclusivament per fer i sentenciar aquests 80 casos. A més, també hi ha un jutge d’adscripció territorial que dona suport a tots els jutjats penals que hi ha a Girona, per alleujar la sobrecàrrega dels òrgans judicials.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article