El Banc de Sang alerta que calen 1.100 donacions diàries per cobrir les transfusions que es necessiten

Amb motiu del Dia Internacional del Donant de Sang, l’entitat reivindica que es necessiten més donacions de plasma i plaquetes


El 14 de juny se celebra el Dia Internacional del Donant de sang i, per aquest motiu, les principals entitats catalanes que treballen amb la donació —el Banc de Sang i Teixits i la Federació Catalana de Donants de Sang— fan un homenatge als donants i reivindiquen que es necessiten molts més per poder cobrir les transfusions necessàries de manera autosuficient. Alerten que les donacions de plaquetes i plasma també són massa escasses i es posen el repte d’arribar a les 50.000 per al 2025. Durant la jornada d’aquest dimecres, les entitats han organitzat diverses accions per homenatjar els donants i potenciar-ne de nous

A Catalunya 192.208 persones van donar sang, hematies o plaquetes durant el 2022. D’aquestes, 179.149 van donar sang, 11.826 van donar plasma i 1.233 plaquetes, una tendència que s’ha estabilitzat en els darrers anys. Aquest és el quart any consecutiu que les dones superen als homes pel que fa a donació. Dels 179.149 donants registrats, 86.553 van ser homes i 92.596, dones. 

L’any passat 23.514 persones es van estrenar com a donants, una xifra que, segons el Banc de Sang, “es va recuperant, però que es troba lluny de les xifres d’abans de la pandèmia”. Entre els nous donants, el grup més nombrós és el de la franja d’edat més jove, d’entre els 18 i els 25 anys, que amb 9.438 persones, concentra el 40% de tots els que han donat sang per primera vegada. 

Gràcies a aquestes donacions, 65.000 persones reben sang a Catalunya cada any. Segons un estudi elaborat entre els 64 serveis de transfusió catalans, gairebé el 82% de la sang que es transfon actualment és d’unitats d’hematies (al voltant de 240.000 bosses), el 6,6% és de plasma (unes 27.000 unitats) i l’11,7% és d’unitats de plaquetes (al voltant de les 36.000).

Les necessitats de sang es concentren principalment en pacients que tenen més de 70 anys i les patologies cròniques lligades a l’augment de l’esperança de vida són les que requeriran més sang en el futur.

El nombre de donants es manté, però es necessiten més

Tot i aquestes xifres, des del Banc de Sang alerten sobre la necessitat de donants nous, sobretot entre la població jove, ja que, tal com expliquen, “són els que a la llarga agafen el relleu dels qui es ‘jubilen’ o no poden continuar donant”.

Oriol Estapé fa més de 20 anys que dona sang de manera habitual i és voluntari de l’Associació de Donants de Sang de Barcelona des del 2017. En la seva experiència, creu que falta conscienciació sobre la importància de la donació. “Ningú creu que això et pot passar a tu. Quan et passa és quan t’adones de que és molt necessari”, assegura. La donació de sang va arribar a la seva vida quan un familiar va necessitar transfusions de sang. Des d’aleshores no ha parat de donar, sumant ja més de 50 donacions entre sang i plasma. “No fa falta trobar-te en una situació extrema per a donar sang. El que cal és altruisme, servei a la comunitat”, apunta.

La història de Josep Maria Fuentes és semblant: ja fa més de 15 anys que va fer la seva primera donació, la qual va ser motivada per l’operació del pare d’una amiga, qui va necessitar diverses transfusions de sang per recuperar-se. “Jo, fins llavors, mai havia estat en contacte amb el Banc de Sang, però no ho vaig dubtar i vaig fer la meva primera donació”, explica. A partir d’aquest moment, Josep Maria va començar a donar sang esporàdicament durant alguns anys, fins que va descobrir el 2011 que també podia ajudar amb les donacions de plasma. Aquest juny ha celebrat la seva donació número 101.

Davant la falta de conscienciació de la població en relació amb aquest tema, ambdós donants coincideixen en el fet que els mitjans de comunicació podrien ajudar molt més en la tasca de sensibilització. “Les entitats com a tal no tenen potència suficient per arribar a tothom. Els mitjans de comunicació haurien de donar-li més importància. Es necessita el reconeixement i l’altaveu que aquests tenen”, reivindica Fuentes.

El plasma també escasseja i les donacions són insuficients

Un dels reptes que es proposa el Banc de Sang és que augmentin les donacions de plasma. Sota el nom Repte Catalunya Plasma 2025, el Banc de Sang vol arribar a les 50.000 donacions d’aquest component sanguini anuals per al 2025.

Afirmen que aquestes donacions són essencials per a garantir els tractaments necessaris a Catalunya de manera autosuficient. Fins ara, moltes de les bosses de plaquetes que s’utilitzen són importades. Per a poder arribar a l’autosuficiència es caldrien 60.000 donacions l’any. “Assolir aquest objectiu és un esforç personal i col·lectiu que situarà Catalunya com un dels països referents en la donació altruista”, asseguren des del Banc de Sang. L’entitat indica que el nombre de malalties que es poden tractar amb aquest component és cada vegada més gran. A més, en la majoria de casos, els malalts necessiten plasma durant tota la vida, per la qual cosa es fan encara més necessàries les donacions.

Malgrat que la recuperació després de donar és més ràpida i les donacions es poden fer de manera més freqüent (la sang només es pot donar tres cops l’any pel que fa a les dones i quatre vegades els homes, mentre que el plasma es pot fer cada quinze dies), es continua donant molt menys plasma que sang. L’any 2022 es van registrar 21.692 donacions de plasma, un 43% menys de l’objectiu plantejat pel Banc de Sang.

Un dels donants de plasma sanguini és en Josep Maria Fuentes, qui es va assabentar que podia donar aquest component gràcies a les infermeres de l’Hospital Clínic i des d’aleshores va cada mes a donar-ne. “No em costa res, ho tinc apuntat a l’agenda com una activitat més del meu dia a dia”, assegura l’home. “Hi ha una cosa que per mi és molt clara. Es necessita sang, plasma i plaquetes. La immensa majoria de la gent tenim sang, plasma i plaquetes per a donar. És una llàstima, si se’n necessita i en tenim, no sé on podríem trobar el dubte”, afegeix.

Celebracions especials pel Dia Internacional del Donant de Sang

Per tal de celebrar el Dia Internacional del Donant de Sang, aquest dimecres 14 es farà una campanya de donació especial al Palau de la Generalitat. Està previst que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i altres consellers del Govern facin la seva pròpia donació de sang durant la campanya.

A la tarda se celebrarà l’acte institucional del Dia Mundial del Donant de Sang al Palau Reial de Pedralbes, organitzat per la Federació Catalana de Donants de Sang i el Banc de Sang de manera conjunta, on s’homenatjarà una vintena de donants i entitats per la seva implicació amb la donació.

Durant tota la setmana, els centres fixos i les campanyes de donació de sang lluiran cartells i missatges d’agraïment amb motiu del 14J.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article