Tallen la Meridiana per reclamar mesures d’urgència per a la climatització de les escoles el curs vinent

Les associacions de famílies i els centres exigeixen més celeritat i un pressupost “ambiciós”


Diverses persones han tallat la Meridiana aquest dimecres a la tarda durant prop de mitja hora per reclamar mesures d’urgència per a la climatització de les escoles el curs vinent. És una de les accions que les associacions de famílies d’alumnes (AFA) de Barcelona han promogut a la ciutat el dia abans que acabin les classes. Consideren que el pla presentat pel Consorci d’Educació contempla un pressupost i uns tempos que no s’adeqüen al problema. Per això, reclamen a la Generalitat i a l’Ajuntament de Barcelona que s’incrementi aquest pressupost i exigeixen més celeritat. Les AFA reiteren que els edificis s’han de mantenir en condicions que permetin garantir la salut del personal i de l’alumnat davant de les temperatures “insuportables” en escoles.

També recorden que les altes temperatures posen en risc la salut dels infants i afecten “greument” el dret a l’educació. La protesta ha estat a l’Avinguda Meridiana amb el carrer Garcilaso i ha començat puntual a les 17 hores. L’han encapçalat les escoles Antoni Balmanya, Miralletes, Congrés Indians, L’Estel i El Sagrer i s’han pogut llegir pancartes com ‘Stop calor a les aules’ o ‘Perill! Altes temperatures a les escoles’, que han mostrat tant grans com petits.

“Demanem mesures de climatització, no aires condicionats, per millorar la temperatura a les escoles, no només per als alumnes, també per als treballadors”, ha declarat Alejandro Cuevas, pare de l’escola El Sagrer, que ha denunciat que “en molts edificis públics la climatització està regulada mentre que les escoles públiques no en tenen”. La sensació dels alumnes, ha indicat, és que fa calor i surten suats. “Hi ha problemes tèrmics bastant seriosos”, ha lamentat.

“Pocs passos i lents”

La protesta s’ha fet després que durant aquest curs 2022-2023 s’hagin emprès ja accions que no han donat prou fruits, a parer de les famílies. Poc després de l’inici de curs, per exemple, es va promoure un manifest conjunt que va comptar amb el suport de 164 associacions de famílies, 58 direccions d’escoles i instituts, Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) i els sindicats CGT Ensenyament, Federació d’Educació de CCOO, UGT Catalunya i USTEC-STEs.

A més, van reunir-se amb representants del Consorci d’Educació, de l’Ajuntament de Barcelona i del Departament d’Educació. Exposen que el pla presentat pel Consorci d’Educació contempla un pressupost de prop de 100 milions d’euros i un calendari massa lent. Les famílies creuen que cal molta més celeritat i un pressupost “molt més ambiciós” per resoldre les altres temperatures a les escoles.

Segons Cuevas, els passos fets fins ara han estat “pocs i lents” i el que demanen és que hi hagi una taula per trobar una solució conjunta. Marta Aparicio, membre de l’AMPA de l’Escola Antoni Balmanya, també present al tall a la Meridiana, ha declarat que el que demanen és que es posin mesures “efectives” contra la calor a les aules perquè els edificis són “per ensenyar i aprendre” i “no estan fent aquesta funció”. Aparicio, però, creu que serà “complicat” que s’arregli si no es fan inversions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article