El Govern amplia a 140 els municipis amb “zones tensades” on caldrà limitar el preu de lloguer

Entre les localitats, hi ha gran part de l’àmbit metropolità de Barcelona, les quatre capitals i zones costaneres


El Govern ha ampliat de 60 a 140 els municipis amb zones tensades pel preu de l’habitatge on els propietaris hauran de limitar el preu del lloguer, segons ha explicat aquest dijous la consellera de Territori, Ester Capella, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Capella ha comentat que l’executiu ha iniciat el tràmit d’aplicació de la Llei 12/2023 amb l’objectiu que el preu del lloguer no pugi “de forma desmesurada”. En els 140 municipis, on resideixen 6,2 milions de persones i 80% del total de la població catalana, hi ha pràcticament totes les localitats de l’àmbit metropolità de Barcelona; les quatre capitals, part de les comarques costaneres i d’altres de muntanya com Ripoll, Puigcerdà, Mollerussa, Solsona o Torelló, entre d’altres.

El DOGC publica aquest dijous l’anunci d’informació pública del procés de declaració que inclou la memòria justificativa per aplicar la mesura a més del doble de localitats previstes inicialment. La vigència de la declaració de zona tensada serà de tres anys i es podrà prorrogar per anualitats.

Capella ha detallat que ara comença el tràmit d’aplicació de la Llei 12/2023 que va entrar en vigor a finals de maig, dos dies abans de les municipals. Ara, la Generalitat ha elaborat el llistat dels territoris que es declaren zones tenses i s’exposarà el text durant vint dies per presentar les al·legacions. Després que aquestes s’hagin resolt, es presentarà la memòria definitiva al govern espanyol perquè hi doni el vistiplau i la llei pugui entrar en vigor definitivament.

En aquest sentit, la consellera confia que sigui abans d’un eventual canvi de govern després de les eleccions del 23 de juliol. “És un tema de voluntat política”, ha defensat.

“Catalunya no deixarà de fer el que li toca per garantir el dret de l’habitatge”, ha assenyalat la consellera en l’entrevista, on ha deixat clar que aquest dret és “fonamental perquè és la porta d’accés a altres drets”. “Si no tens dret a un sostre que t’aixoplugui, difícilment tens dret a la salut, a l’educació o d’altres que estem obligats a garantir a la ciutadania”, ha argumentat.

La Generalitat ha detectat que en els 140 municipis es compleixen els requisits que estableix la llei estatal perquè siguin declarats zones tenses, com per exemple que la càrrega del cost del lloguer o la hipoteca més les despeses i subministraments bàsics superin el 30% dels ingressos de les llars; o que el preu de lloguer o compra d’habitatge hagi experimentat els cinc anys anteriors a la declaració un creixement acumulat d’almenys tres punts percentuals superiors al creixement acumulat de l’índex de preus de consum de la comunitat autònoma corresponent.

Amb tot, el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent en els últims cinc anys després de l’actualització anual. Si es tracta d’habitatges d’un gran tenidor (persona física o jurídica amb més de deu immobles urbans d’ús residencial), el preu del lloguer no podrà ser superior a l’índex de referència del preu del lloguer.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article