Les denúncies relacionades amb la LGTBIfòbia gairebé es dupliquen durant el primer trimestre de 2023

Els delictes que més es produeixen són les agressions, les amenaces i les coaccions


Les denúncies relacionades amb la LGTBIfòbia a Catalunya han incrementat un 47% durant el primer trimestre de 2023 respecte al mateix període de l’any anterior. Així ho han apuntat fonts dels Mossos, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de l’Orgull per a l’alliberament LGTBIQ+.

En els primers tres mesos de l’any s’han denunciat 70 casos, 33 més que de gener a març de 2022. Alhora, la policia ha apuntat que els delictes que més s’han produït són les agressions, les amenaces i les coaccions. Els Mossos han detingut o investigat 96 persones, 66 homes i 30 dones, per successos d’aquesta tipologia. Durant tot l’any 2022 les dades van ser de 317 detinguts o investigats, dels quals 70 dones i 247 homes.

Pel que fa a les víctimes, durant el primer trimestre del 2023 han estat víctimes d’LGTBIfòbia 133 persones. Aquesta xifra és significativament superior a la del mateix període de 2023, quan 54 persones van presentar denuncies. A més, durant tot l’any 2022, 390 persones van ser víctimes d’odi i discriminació per LGTBIfòbia.

Per altra banda, els Mossos han impartit durant els primers tres mesos de l’any 141 xerrades amb 3.462 assistents, mentre que l’any 2022 se’n van fer només 388.

La policia ha recordat que, amb l’objectiu de protegir la llibertat, la seguretat ciutadana i la lluita contra qualsevol mena de discriminació, duu a terme una feina transversal amb reunions i trobades amb organismes, autoritats públiques, associacions, ONG i altres entitats per intercanviar informació i conèixer les seves demandes i inquietuds.

A més, ha comentat que manté una coordinació permanent amb la Fiscalia de Delictes d’Odi i Discriminació de Catalunya i també fa tasques de prevenció i formació. En aquest sentit, promou accions per conscienciar i sensibilitzar sobre la diversitat a la societat actual. Paral·lelament, s’impulsa la formació continuada als membres del cos centrada en les investigacions, la protecció i l’atenció a la víctima.

Amb la finalitat de continuar lluitant contra les desigualtats i totes aquelles conductes delictives relacionades amb l’odi i la discriminació, els Mossos disposen d’una Oficina de delictes d’Odi i Discriminació. Aquesta oficina es complementa i es coordina amb la Unitat Central d’Investigació de Delictes d’Odi i Discriminació, dependent de la Comissaria General d’Informació i que està especialitzada en la investigació i persecució d’aquesta tipologia delictiva.

El Cos dels Mossos també ha recordat la importància de denunciar qualsevol fet delictiu per lluitar contra la xifra oculta i acabar amb la impunitat amb la qual actuen els agressors, sobretot en aquest tipus de delictes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article