Més de 36.000 docents estan cridats dissabte a les oposicions més grans de la història d’Educació

La convocatòria forma part del procés extraordinari per reduir la temporalitat i hi ha 14.238 places en joc


Més de 36.000 docents estan cridats a les oposicions més grans de la història del Departament d’Educació, que se celebraran aquest dissabte en més de 146 seus repartides en centres educatius de tot Catalunya. La convocatòria forma part del procés extraordinari per reduir la temporalitat a l’administració del 35% al 8%.

En total, 36.304 persones seran aspirants a uns exàmens on hi haurà 14.238 places en joc, que ara mateix estan ocupades per personal interí. La defensa oral dels projectes dels professors s’allargarà al llarg de l’estiu. A la tardor serà quan es farà la valoració dels mèrits. El procés no podrà concloure fins que es completi la fase de pràctiques, que només es podrà fer a partir del setembre del 2024.

Així doncs, els professors que es presentin a les proves de concurs d’oposició d’aquest dissabte no podran ser nomenats funcionaris de carrera fins al desembre del 2024.

Algunes de les persones que s’han presentat a aquestes proves també han format part del procés de concurs de mèrits que el departament va iniciar la tardor de l’any passat. Aquest  concurs, que no inclou un examen sinó que valora els mèrits i la formació per consolidar les places, es donarà per finalitzat al setembre.

Un cop sabudes les persones que desisteixen perquè han aconseguit plaça en alguna altra administració o lloc de treball, el Departament contactarà les persones que han quedat per sota a la llista perquè no quedin sense adjudicar cap de les 12.859 places incloses en aquest concurs excepcional de mèrits. De moment, la conselleria ja ha comptabilitzat més de 1.000 renúncies, principalment de docents que són d’altres comunitats com el País Valencià i les Illes Balears.

Repetició de les oposicions fallides

Les proves extraordinàries de docents coincidiran amb la l’inici de la repetició de les oposicions fallides de finals d’abril, subcontractades a l’empresa Cegos el 29 d’abril. La primera de les proves es farà dissabte 1 de juliol amb la convocatòria d’agents rurals, execució penal i laborals transversals on concorreran 3.648 aspirants. El dissabte següent es completarà la prova amb 9.886 aspirants i 1.344 places en joc.

Aquesta vegada, la Generalitat gastarà 900.000 euros i mobilitzarà 1.343 treballadors per vigilar el bon desenvolupament de les oposicions. De fet, Funció Pública ha assegurat que hi ha hagut un esforç important per preparar les proves i ha avisat que controlarà les entrades i sortides, l’ús de mòbils, i decreta que només es podrà ocupar el 50% de les aules.

El Govern va deixar sense efecte les proves del concurs oposició d’estabilització i va acordar tornar-les a fer després de constatar “irregularitats greus durant la realització dels exercicis” conseqüència de la manca de compliment de l’empresa subcontractada per supervisar-les, Cegos. Els aspirants van denunciar retards generalitzats, manca d’exàmens, classes atapeïdes, violacions d’anonimat i diverses incidències que van provocar la cancel·lació d’algun dels processos in situ.

Ara, la Generalitat encara no ha comptabilitzat quina serà la indemnització que reclamarà a Cegos, però sí que ha calculat que serà de com a mínim 2,1 milions d’euros, resultats de la imputació de la responsabilitat patrimonial (1,2 milions) i de la despesa extra per a repetir les proves (900.000 euros). El total no està tancat perquè falta per quantificar els danys a la institució.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article