Sindicats i afectats exigeixen responsabilitats després del “caos” en les oposicions d’estabilització de la Generalitat

L’examen dels educadors socials s’ha acabat suspenent a Barcelona


Un total de 13.581 treballadors de la Generalitat estaven convocats aquest dissabte al concurs d’oposició d’estabilització a la Generalitat, amb 1.825 places per cobrir. Els aspirants a la plaça de funcionari són, entre altres perfils acadèmics, educadors socials que han viscut hores d’incertesa davant la “mala gestió” d’aquestes proves. Concretament, aquesta mala gestió s’ha traduit en retards generalitzats a l’hora de començar els exàmens o en males condicions per fer-los, amb els opositors atapeïts. Finalment, l’examen dels educadors socials s’ha acabat suspenent a Barcelona. Ara, tant aspirants com sindicats demanen “depurar responsabilitats”. Per la seva banda, el Govern ha demanat disculpes per les incidències en les proves i encarrega un informe intern per saber què ha fallat. Aquesta era la primera vegada que la Generalitat externalitzava el servei de l’organització de les oposicions.

La Generalitat està estudiant les incidències que s’han produït per donar resposta a les persones afectades, segons assenyalen fonts de Presidència. La Direcció General de Funció Pública s’ha reunit amb l’empresa encarregada de dur a terme el funcionament de les oposicions i, un cop s’hagi analitzat què ha passat, valoraran si obrir un expedient a l’empresa facilitadora per incompliment de contracte, apunten les mateixes fonts.

Es tracta d’un desordre causat pels retards, cancel·lació d’exàmens i violacions de l’anonimat de les proves. En declaracions a la premsa, la secretària d’Administració i Funció Pública, Alícia Correa, s’ha disculpat als examinands i ha obert la porta a repetir algunes de les proves. Tot i això, ho ha condicionat a les conclusions de l’informe intern que han encarregat per saber què ha fallat. “Estem a l’espera de l’informe jurídic, que ens indiqui si hi ha alguna vulneració dels principis d’igualtat, mèrit i capacitat, i d’analitzar les situacions més personals”, ha dit.

Correa ha explicat que és la primera vegada que la Generalitat externalitza aquestes proves i ha indicat que caldrà fer “una valoració jurídica de les responsabilitats contractuals” per si l’empresa, Cegos, ha comès “un incompliment molt greu i negligent de les clàusules essencials d’aquesta contractació”. Si és així, ha advertit, haurà d’afrontar “la reparació dels possibles perjudicis ocasionats”. Tot i això, ha justificat l’aposta per una externalització pel “volum molt important” de candidats i la falta de personal de Funció Pública: “Contractar una empresa és per ajudar a portar el procés. En cap cas ens pensàvem que sorgiria un incompliment i per això som tan contundents”, ha resumit.

Els educadors socials denuncien “maltractament institucional”

Les educadores socials han expressat el seu descontent davant el que consideren un nou “maltractament institucional” a les proves d’oposició d’estabilització. Des del CEESC, han denunciat les condicions de “caos” que van viure els aspirants, i enumeren: desorganització en les diferents seus dels processos selectius, manca d’informació, impuntualitat, falta de previsió, espai insuficient... Així mateix, lamenten “profundament” la suspensió de l’examen del temari específic d’educació social. Per això, diuen, denuncien la vulneració dels principis i drets que han de regir els processos selectius a l’Administració, i exigeixen “l’assumpció de les responsabilitats del Departament de la Presidència i de la direcció de Funció Pública”.

Per la seva banda, els sindicats UGT i CCOO han carregat contra el Govern aquest 1 de Maig per haver encarregat a una empresa privada la gestió dels exàmens, que ha acabat amb un desgavell organitzatiu. “Aquesta empresa, en comptes de cobrar, ha de pagar pel dany causat”, ha dit el secretari general de la UGT, Camil Ros, que ha exigit “solucions” per als afectats. “S’han de depurar les responsabilitats necessàries un cop es repari la situació”, ha afegit el secretari general de CCOO, Javier Pacheco. “Externalitzar porta precarietat”, ha precisat Ros, que ha lamentat que s’hagi atemptat contra els drets dels treballadors públics.

Les proves s’han fet de forma descentralitzada: 9.147 persones estaven convocades a Barcelona; 1.246, a Girona; 1.634, a Lleida i 1.554, a Tarragona. Les places a les quals es presenten són 1.534 llocs de treball de personal funcionari —que inclouen personal d’administració i serveis, personal d’execució penal, cos d’agents rurals i cos d’advocacia—, més 291 llocs de personal laboral transversal.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article