Metges de Catalunya amenaça de reprendre la vaga a la tardor si no hi ha un “viratge” de la taula mèdica

El sindicat reivindica un canvi “palpable” en les dinàmiques negociadores del Departament de Salut


El sindicat Metges de Catalunya ha amenaçat en reprendre la vaga de metges a la tardor si no es produeix un canvi “palpable” en les dinàmiques negociadores de Salut. “Reclamem un viratge de la taula mèdica amb l’objectiu que abordi els problemes del sistema i defineixi mesures realment transformadores”, ha dit el secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, que ha afirmat que el gener passat es van aturar les mobilitzacions en un “gest de confiança”. Lleonart ha demanat a Salut que “aturi el comptador” amb l’aplicació de les mesures negociades i ha lamentat que hi hagi persones que es dediquin a “desvirtuar” els acords. Des de la creació de la taula mèdica el 31 de gener del 2023 s’han produït vuit reunions, la darrera el mes de juliol.

En roda de premsa, el secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, ha assegurat que la taula mèdica segueix sent un  instrument “útil i vàlid” que respon a una necessitat “inqüestionable” de diàleg directe entre l’administració i el col·lectiu mèdic. Tot i així, transcorregut mig any des de l’inici de les reunions, l’organització constata que el balanç és “negatiu”, atès que els acords assolits són “escassos” i amb “molts obstacles i dificultats per a la seva implementació”.

Lleonart ha expressat que els representants dels facultatius tenen la percepció que l’administració “no està posant tots els mitjans al seu abast perquè aquest espai d’interlocució sigui efectiu”, reclama. Ha detallat les mesures treballades a les vuit reunions de la taula que s’han dut a terme fins ara i ha destacat per sobre de la resta l’acord per a l’increment del 25% del preu de l’hora de guàrdia dels residents de la xarxa concertada. La translació d’aquesta mesura als MIR de l’Institut Català de la Salut (ICS), que ha aprovat aquest dimarts el Govern, genera dubtes al sindicat sobre si es tracta del mateix preu hora o si hi ha condicionants que no fan possible parlar d’una equiparació salarial. Per aquest motiu, Lleonart ha anunciat que el sindicat analitzarà les nòmines dels MIR de l’ICS per comprovar si l’increment és “real i idèntic” al dels residents del SISCAT.

D’altra banda, Lleonart ha explicat que la taula també està posant les bases per a la regulació de les guàrdies de localització o crida, i abordant algunes millores que Salut s’ha compromès a traslladar a la negociació del III Acord sobre les condicions laborals del personal de l’ICS. Amb tot, el responsable sindical ha considerat que són mesures “insuficients” que no responen a les expectatives que Metges de Catalunya havia dipositat a l’espai de diàleg. Així, qüestions “transcendentals” per als professionals mèdics i previstes al pla de treball de la taula “no s’han tractat o s’ha fet de manera somera”, tal com han reclamat, com poden ser la  formació mèdica continuada, les condicions assistencials (especialment a l’atenció primària i urgent), el dèficit de facultatius, les jubilacions i la planificació dels recanvis, entre altres.

Una administració del segle XX

Pel que fa a les retribucions, Lleonart ha deixat clar que el personal mèdic “espera millores” i la taula mèdica “no en pot defugir ni posar-hi excuses legalistes”, ha reclamat. El sindicat creu que la taula ha de resoldre una visió contraposada dels seus membres respecte al reconeixement econòmic dels facultatius perquè les negociacions puguin prosperar. “L’administració segueix anquilosada en un model de relacions laborals del segle XX que consisteix en pagar més per treballar més”, ha afirmat Lleonart. Aquest principi “s’ha de trencar” perquè “s’està explotant i portant al límit a uns professionals que manifesten per activa i passiva que no poden més”, ha afegit.

Per al sindicat, la millora retributiva no pot anar vinculada a un allargament de la jornada o a un increment de l’activitat, sinó al reconeixement professional i a l’aproximació als països de l’entorn.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article