Desconnexió, joc i convivència per a infants amb familiars malalts de càncer a les colònies de l’AECC

80 nens i nenes participen enguany d’aquesta activitat que vol apropar relacions entre un grup d’iguals


Del 16 al 20 de juliol, infants i adolescents d’entre 7 i 17 anys amb un germà o germana amb càncer o amb un pare o mare amb la malaltia gaudeixen d’activitats de lleure a la casa de colònies Castell de Fluvià a Sant Esteve de Palautordera, situada en plena natura al peu del Parc Natural del Montseny. La iniciativa, impulsada i subvencionada per l’AECC a Barcelona està pensada per oferir un espai de lleure als infants i adolescents on puguin gaudir d’activitats d’oci i aventura, i facilitar el contacte i l’establiment de noves relacions amb un grup d’iguals. L’objectiu és conèixer i establir noves relacions amb joves en una situació similar, i que tots ells puguin compartir i expressar l’experiència de tenir un familiar proper malalt.  

A Pilar Ros li diagnosticaren un càncer de mama metàstasic a l’octubre del 2021. Els seus fills tenien cinc i vuit anys en aquell moment. Des que van saber de la malaltia, tant la Pilar com la seva parella van tractar el tema amb normalitat i claredat de cara als infants. Quan la Pilar va iniciar el tractament de quimioteràpia i els cabells li van començar a caure, van ser ells qui li van afaitar el cap i, després, feren dibuixos sobre aquest. “Jo tenia molt clar que els peques viurien la meva malaltia tal com jo la visqués”, explica.

Els fills de Pilar Ros han anat aquest any per primera vegada a les colònies infantils de l’Associació Contra el Càncer a Barcelona. Durant quatre dies, els infants compten amb un espai de desconnexió i diversió, en forma d’activitats d’aventura, granja, gimcanes, excursions, manualitats, jocs de nit i piscina. Les activitats previstes inclouen també tallers de prevenció de la malaltia i d’hàbits de vida saludable, com per exemple, un taller per preparar una beguda saludable i refrescant o un scaperoom, ideat per promoure l’exercici físic entre els joves, entre altres opcions.

La Pilar Ros està vinculada a l’AECC des que va saber que tenia càncer. Allí rep suport psicològic, participa en sessions de parentalitat i comparteix temps i experiències amb altres persones malaltes. “Per mi, el grup d’iguals ha estat importantíssim. Amb les persones que estan en la mateixa situació que tu connectes d’una altra manera. Tinc la sensació que els meus fills, encara que no ho parlin directament, també faran connexions especials amb aquests nens i nenes durant les colònies”, explica. Les relacions entre infants que es poden donar, juntament amb el suport psicològic i emocional dels monitors i professionals que els acompanyen durant aquests dies, es contraposen al que Pilar veu a l’escola. “A les escoles no se sol parlar de malalties, del dol o de la mort, i això és un problema. Valdria la pena que es tractessin una miqueta més aquests temes, des del llenguatge dels infants, però amb naturalitat”, reivindica Ros.

Pilar agraeix a les persones que donen suport a la iniciativa i destaca que “un nen o una nena, des del que més sana és des del joc i des del temps lliure”. “Penso que és molt positiu per a ells tenir aquest espai a tots nivells. A vegades no deixes de sentir certa culpabilitat de què els hi toqui tenir una mare que té càncer. Per això, el fet que ara se’n puguin anar uns dies de colònies i desconnectar et dona molta pau. Crec que es mereixen aquest regal”, opina.  

Aquest dijous, els Mossos d’Esquadra acudiran a les colònies per tal de realitzar una demostració de com actuen els seus equips aeris, mitjançant la intervenció de drons, d’un helicòpter, i de com funciona la unitat canina. Amb aquesta activitat finalitzaran les colònies d’enguany, les quals ja estan sent valorades molt positivament per l’AECC a Barcelona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article