50 centres escolars redefiniran el model de les seves biblioteques amb un nou pla de millora

El programa pilot arrencarà el 2024 i s’estendrà a 200 centres educatius a partir del 2026 


Aquest dimarts s’ha aprovat el Pla de millora de les biblioteques escolars de Catalunya, el qual pretén actualitzar el model d’aquests espais perquè doni resposta als projectes educatius de cada centre i millorar la comprensió lectora de l’alumnat. El pla arrencarà amb una fase pilot de dos cursos en una cinquantena de centres educatius, i ha estat impulsat pels departaments de Cultura i Educació.  

Els 50 centres rebran l’acompanyament d’un bibliotecari extern dos cops al mes per redefinir el seu model, 2.000 euros anuals per millorar el fons, un programari per llegir i realitzar préstecs en línia i paquets de formacions i materials. Cada centre disposarà d’un docent que estarà alliberat dues hores setmanals per dedicar-se a la biblioteca. Aquest programa s’espera que arrenqui el gener de 2024. 

Després d’aquest pilot, arrencarà una segona fase amb 200 centres educatius que rebran assessorament. En concret, entre 2026 i 2030 es faran quatre sessions per ajudar als centres a millorar les seves biblioteques. A partir de 2030 s’espera que el programa arribi al 80% dels centres de Catalunya, quan ara el percentatge suposa el 35%.

Nou Pla nacional del llibre i la lectura

Aquestes mesures s’han fet públiques en el marc de l’aprovació del nou Pla nacional del llibre i la lectura, amb el qual el Govern preveu 73 mesures per aconseguir que el 2030 el 76% de la població llegeixi llibres almenys una vegada al trimestre, que el 65% ho faci com a mínim un cop a la setmana i que el 40% de la població ho faci en català.

Aquest nou pla també preveu rellançar el programa ‘Nascuts per llegir’, amb el qual les famílies que vagin al pediatre o a la llevadora rebran unes primeres recomanacions sobre lectura, els puguin aconsellar una biblioteca propera i donar-los consells pràctics. El programa ja havia existit entre 2005 i 2011 liderat per diferents entitats. Ara, es revisarà i actualitzarà el model.

També s’ampliarà la campanya ‘Fas 6 anys. Tria un llibre’, amb accions específiques a les escoles amb atenció a aquelles que tenen més dificultats. El programa va assolir l’any passat un 53,14% d’infants que van bescanviar el val per adquirir un llibre i pel 2023 s’han fixat per objectiu superar el 54%. Per aconseguir una major participació en la campanya, es farà major difusió i una campanya específica en les escoles d’alta complexitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article