La radiofreqüència pot ser una alternativa a la cirurgia per tractar el càncer de mama

L’Hospital de Bellvitge i l’ICO revelen que en la fase inicial de la malaltia la tècnica és eficaç i menys invasiva


Un assaig clínic de l’Hospital de Bellvitge (HUB) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) ha revelat que la radiofreqüència pot ser una alternativa eficaç a la cirurgia per tractar el càncer de mama en la seva fase inicial.

La recerca parteix d’un primer estudi que va comparar els resultats de l’ablació amb corrent altern amb el tractament habitual de tumorectomia, en 40 pacients amb un carcinoma i una mitjana de 64 anys. Els resultats van demostrar la viabilitat de la nova tècnica i van permetre iniciar una segona fase clínica l’any 2020. Fins ara catorze dones amb càncer de mama han estat tractades exclusivament amb radiofreqüència. Tot plegat ha evidenciat que la tècnica pot ser més precisa, menys invasiva i evitar efectes adversos.

La tumorectomia és la cirurgia que s’utilitza habitualment per extirpar tumors de mama. Es tracta d’una operació conservadora en què, a més del tumor, s’extreu una petita porció del teixit sa que l’envolta.

Professionals de la Unitat Funcional de Mama de l’HUB i de l’ICO van començar a analitzar l’efectivitat de la radiofreqüència entre els anys 2013 i 2017. Aquest procediment és menys invasiu que la cirurgia, es fa amb control radiològic i es pot usar anestèsia local.

Els resultats positius del primer assaig van permetre posar en marxa l’any 2020 una nova fase de l’assaig clínic, en la qual fins ara han participat catorze dones a les quals se’ls ha tractat el càncer de mama exclusivament amb radiofreqüència. L’objectiu és comptar amb un mínim de 30 casos.

Segons les doctores responsables de l’estudi,  Amparo Garcia Tejedor, metge adjunta del Servei de Ginecologia, i Anna Gumà, cap de la Secció de Mama del Servei de Diagnòstic per la Imatge, el nombre de pacients que reuneixen els requeriments necessaris per fer el tractament d’ablació per radiofreqüència amb garanties és limitat. Per això, consideren fonamental que altres centres se sumin a aquest l’assaig.

En aquest sentit, l’Hospital del Mar va realitzar una de les primeres ablacions per radiofreqüència en càncer de mama al centre el passat mes de juny, afegint-se al conjunt de casos portats a terme fins ara.

En opinió de la doctora Sònia Pernas, cap de la Unitat de Càncer de Mama del Servei d’Oncologia Mèdica de l’ICO, “aquest estudi és resultat de l’empenta i la voluntat d’unes investigadores, i cal destacar-ho perquè no sempre és fàcil tirar endavant projectes com aquest”. D’altra banda, ha apuntat que demostra la importància “de la col·laboració multidisciplinària entre diferents serveis i centres en benefici de les pacients afectades de càncer”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article