Fumar produeix cefalea en raïms, un mal de cap molt intens i dolorós

Un estudi, en què participa Vall d’Hebron, mostra que el tabac afecta l’expressió de gens relacionats amb aquest dolor


Un estudi genètic internacional ha demostrat que fumar és una de les causes de la cefalea en raïms, un mal de cap molt intens i de vegades invalidant.

El treball, en què ha participat el grup de Cefalea i Dolor Neurològic del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), identifica vuit regions del genoma associades a un major risc de patir cefalea en raïms. Els resultats mostren que el tabac afecta l’expressió d’alguns gens relacionats amb el desenvolupament d’aquest dolor.

La cefalea en raïms o en acúmuls afecta sobretot homes i es caracteritza per episodis de dolor agut a un costat del cap, especialment al voltant dels ulls i per sobre de l’orella. Es poden repetir més d’un cop al dia durant setmanes i, en alguns casos, esdevenen crònics.

L’estudi s’ha publicat a la revista Annals of Neurology i també ha comptat amb la col·laboració del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR. Es tracta d’un treball multicèntric amb dades de més de 35.000 persones, 4.777 pacients amb cefalea en raïms i 31.575 persones que no pateixen aquesta afecció, majoritàriament d’Europa i també de l’Àsia de l’Est. La recerca ha estat possible gràcies a la formació del Consorci Internacional de la Genètica de la Cefalea en Raïms, on participen 13 països.

Amb l’anàlisi d’aquestes dades, els investigadors han identificat vuit regions del genoma associades a un major risc de patir cefalea en raïms, entre les quals es troben diversos gens relacionats amb el cervell i les artèries, fet que reforça el paper que poden tenir els vasos sanguinis en la patologia.

La recerca mostra una relació genètica entre la cefalea i el tabac, una troballa que va en línia amb dades conegudes prèviament. D’aquesta manera, “aproximadament un 80% de les persones amb cefalea en raïms fumaven i l’altre 20% tenien entorns familiars, amb pares o les persones amb les quals conviu, que també eren fumadors”, indica la cap de Secció del Servei de Neurologia i de la Unitat de Cefalea de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Patricia Pozo-Rosich.

Amb anàlisis estadístiques, l’estudi ha confirmat la relació causa-efecte entre el tabac i la cefalea en raïms, és a dir, que l’hàbit de fumar és una factor que pot activar aquest tipus de cefalea en pacients amb predisposició genètica. Tot i que no se’n coneixen els mecanismes en detall, els investigadors destaquen que el tabac afecta l’expressió d’alguns gens relacionats amb el desenvolupament d’aquesta patologia. Així, han observat que fumar augmenta l’expressió del gen MERTK i la disminueix en el gen CFTR i aquests canvis es veuen també en els pacients amb cefalea en raïms. L’efecte que té el tabac en aquests gens pot persistir durant dècades.

Per a poder conèixer la relació entre deixar el tabac i la millora dels símptomes de la malaltia caldria fer un estudi longitudinal. Ara bé, la doctora, que també és cap del grup de Cefalea i Dolor Neurològic del VHIR, explica que la troballa els permet afirmar que fumar pot provocar un dolor més “incapacitant”. A més, l’evolució de la cefalea en raïms en persones que ja no fumen ha estat satisfactòria, afegeix.

La recomanació als pacients: deixar de fumar

Javier Barragán fuma des dels 16 anys. Ara en té 34 i fa dos anys que va patir el primer brot i posteriorment, li van diagnosticar la malaltia. Barragán explica que quan té un brot, que pot durar setmanes, nota un “dolor bastant incapacitant” que consisteix en “petites punxades que van augmentant d’intensitat”. Els resultats de l’estudi han engrescat el Javier a deixar de fumar per poder reduir el nombre de brots i el malestar “sense fer servir fàrmacs”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article