L’Hospital de Bellvitge crea un servei específic de Psicologia Clínica, independent de Psiquiatria

D’aquesta manera es vol donar major autonomia als professionals perquè puguin atendre de forma transversal a tots els pacients de l’hospital


L’Hospital Universitari de Bellvitge ha creat un Servei de Psicologia Clínica, el qual aplegarà a tots i totes les professionals de la disciplina en una mateixa unitat específica, independent del Servei de Psiquiatria, amb l’objectiu de brindar una atenció transversal a tots els pacients del centre. D’aquesta manera, l’hospital vol respondre a la demanda creixent d’actuacions al voltant de la salut mental i el benestar emocional, així com consolidar la tasca assistencial, docent i de recerca dels i les professionals en la matèria. Es tracta del primer gran centre hospitalari públic que crea un servei específic de psicologia clínica, tot i que l’Hospital de Granollers ja n’ha posat en marxa recentment un servei semblant.  

La cap de la Unitat de Psicologia Clínica de l’Hospital de Bellvitge, Susana Jiménez, explica que “la pandèmia ha fet encara més notòria la necessitat d’incorporar la psicologia clínica en l’atenció als pacients, siguin ambulatoris o ingressats als diferents serveis medico-quirúrgics de l’hospital, així com dels professionals atesos a la Unitat Bàsica de Prevenció (UBP)”.  

En aquest sentit, Jiménez considera que la creació d’aquest nou servei específic atorga valor al perfil professional de la psicologia clínica i li dona “l’autonomia necessària per respondre a noves necessitats de la ciutadania, accelerades per la pandèmia”. 

Des de l’Hospital de Bellvitge afirmen que la nova unitat proposa “un innovador model transversal per a l’atenció psicològica” al centre hospitalari, ja que fins ara la psicologia clínica i de la salut sempre ha estat integrada en els serveis de psiquiatria. Jiménez ressalta que, més enllà del pacient que arriba a l’hospital directament per trastorns psicològics o patologies mentals, “molts altres pacients amb patologies somàtiques necessiten també una intervenció psicològica” i, per aquest motiu, és important que els professionals de la psicologia clínica puguin tenir independència de l’àrea de psiquiatria.  

“Un model que ens atorgui autonomia és el més adequat perquè la figura del psicòleg clínic s’incorpori en diferents processos i malalties que requereixen atenció i suport psicològic”, destaca Jiménez, qui, no obstant això, deixa clar que els i les professionals de la psicologia clínica continuaran col·laborant de forma estreta amb el Servei de Psiquiatria, perquè “són disciplines molt properes”.  

Un servei transversal en l’atenció hospitalària 

El nou Servei de Psicologia Clínica, el qual es va començar a dissenyar el juny de 2022, s’ha basat en el model de les unitats de Joc Patològic i Addiccions Comportamentals i la de Trastorns de la Conducta Alimentària, les quals són liderades per professionals de la psicologia clínica.  

Entre les múltiples tasques que desenvolupen els professionals de psicologia clínica a l’Hospital de Bellvitge es troben les valoracions psicològiques de possibles donants i receptors de ronyó, l’avaluació dels pacients de cirurgia bariàtrica del Servei d’Endocrinologia, així com la col·laboració estable amb els serveis de Reumatologia i de Cardiologia, les unitats de Cures Intensives, Cirurgia Colorectal, Mastocitosi, el grup de Malalties Minoritàries, la Unitat Multidisciplinar d’Atenció Post-Covid-19, el programa ERAS i el programa No Estàs Sol (NES); a més de l’atenció al dol familiar i diverses actuacions de caràcter individual i grupal a pacients i famílies.  

Per altra banda, l’Hospital de Bellvitge assenyala que amb la creació d’aquest nou Servei de Psicologia Clínica es vol intensificar el treball amb l’Atenció Primària de l’Àrea Metropolitana Sud, per exemple a través del Model d’Integració Territorial de la Salut Mental, el qual està coordinat també per la cap de la Unitat de Psicologia Clínica de l’hospital, Susana Jiménez.  

Finalment, un altre dels propòsits de donar més autonomia a l’àrea de psicologia clínica és impulsar la recerca i la docència en aquest àmbit. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article