Vall d’Hebron activa un nou pla de part per acompanyar les famílies que pateixen una pèrdua perinatal

L’objectiu és acompanyar les famílies durant tot el procés gestacional i escoltar “els seus desitjos i preferències”


L’Hospital Vall d’Hebron ha activat un nou pla de part per acompanyar les famílies en la pèrdua perinatal. L’objectiu és identificar les necessitats de cada cas i explicar les opcions que tenen davant d’aquesta situació, que afecta a prop de 1.450 dones cada any a l’Estat. Es tracta d’una actualització del protocol d’atenció a aquestes famílies, que inclou mesures com l’atenció personalitzada per part d’un mateix equip assistencial o la promoció d’accions que generin records del nadó. Amb tot, la voluntat és “escoltar els desitjos i les preferències” de les famílies durant el procés gestacional, i acompanyar-los perquè puguin exercir el rol de pares “encara que sigui per poc temps”, tal com ha explicat Fatima Camba, adjunta de neonatologia.

“En una situació així, les famílies entren en xoc i els és difícil pensar què necessiten, només volen oblidar la situació”, ha explicat Camba. Segons la doctora, els professionals que acompanyen les famílies durant una pèrdua perinatal saben que això “no és el millor”, sinó que és important que els pares puguin decidir com volen acomiadar-se del nadó, ja sigui “tenint-lo en braços, banyant-lo o vestint-lo”, ha afegit la doctora.

Aquest és el cas de la Dra. Mireia Beltran i el Dr. Andrés Morgenstern, dos pediatres de l’hospital que van passar per aquest dol amb el seu fill Aran. En el seu cas, des del principi van tenir clar que volien passar temps amb el nadó i també que la família entrés al paritori després del part. “Volíem que el nostre entorn tingués consciència del nostre fill, que ningú pretengui que no ha existit o que l’invisibilitzin, i això no és així per a totes les famílies”, han afegit.

Una caixa de records

En aquest sentit, el pla promou que les famílies portin a terme accions per generar records, com bressolar el nadó després del part, o fotografiar-lo. Els professionals de l’hospital s’encarreguen de fer una caixa de records que poden entregar als pares passat un temps o en el mateix moment, depenent del cas. Això, segons Bertran i Morgenstern, va fer que visquessin el moment “d’una manera molt diferent”. “Tenir vivències i records tangibles, com fotografies, ens va ajudar moltíssim”, han expressat.

Atenció per part del mateix equip assistencial

En el protocol davant d’un cas de dol perinatal, l’hospital oferirà tota la informació necessària, amb els pros i contres i s’intentarà que tant la dona com la parella siguin partícips de les decisions que es prenen, tenint en compte la seva seguretat. Així mateix, una de les novetats d’aquest pla és que s’intentarà que la pacient sigui atesa pel mateix equip assistencial durant tot el procés —obstetra, llevadora, anestesiòleg i auxiliar—. D’aquesta manera, el personal mèdic pretén que el tracte sigui més personalitzat.

Pel que fa al moment del part, el pla estableix que la inducció tingui lloc, preferiblement, al paritori 1, que està més allunyat de la resta. A més, es demana permís a la parella per identificar la sala de parts amb la imatge d’una papallona blava, símbol del dol perinatal. Amb això, es busca que tot l’equip de guàrdia sàpiga que el procés està implicant una pèrdua.

Acompanyament des del moment de la concepció

Un altre dels grans punts del protocol és que l’atenció a les famílies que pateixen una pèrdua gestacional (abans de les 22 setmanes) o perinatal (a partir de les 22 setmanes) contempla l’acompanyament des del moment de la concepció fins al postpart. De fet, de cara al postpart es facilita l’alta al cap de sis hores i si la mare ha d’ingressar, ho fa en habitacions individuals per facilitar el dol. En aquest sentit, a l’alta es deixen programades tres visites, una amb la psicòloga clínica del dol perinatal, una altra amb la ginecòloga, i també una visita d’assessorament reproductiu a la Unitat de Diagnòstic Prenatal.

Eliminar el tabú

D’altra banda, des de Vall d’Hebron subratllen la importància d’eliminar el tabú. De fet, la doctora Bertran ha assegurat que hi ha una falsa creença que la mort gestacional “no és freqüent” i “no passa”. “Això fa que moltes parelles hagin de viure com s’invisibilitza la seva situació, i és important que coneguin les eines que tenen, i que en sentin a parlar”. De fet, la resposta dels primers pacients que han rebut aquesta assistència, segons Camba, ha estat “d’agraïment”. “Cada vegada estan més informats de la importància de tractar aquest dol i agraeixen que des de l’hospital els hi posem fàcil”, ha assegurat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article