Els docents en vaga denuncien la situació de “crisi” que viu l’escola pública i exigeixen la reversió de les retallades

Acusen a Simó de donar continuïtat a les polítiques impulsades pels seus predecessors i adverteixen que no es rendiran


Mig miler de docents, segons dades de la Guàrdia Urbana, s’han manifestat pels carrers de Barcelona per expressar la seva disconformitat amb les polítiques impulsades per Educació i denunciar la situació de “crisi” que viu l’escola pública. Ho han fet coincidint amb l’inici del nou curs escolar.

Amb càntics com “Anna Simó, així no”, han carregat contra la consellera i l’han acusat de frenar la reversió de les retallades i de donar continuïtat a la privatització del sistema. Han alertat que Catalunya és la comunitat on els mestres cobren menys i han recordat que cada cop hi ha més problemes per cobrir les vacants, motiu pel qual han advertit que no es rendiran i que seguiran mobilitzant-se més enllà de quin sigui el seguiment de la vaga d’aquest dimecres.

La marxa ha partit de la plaça d’Urquinaona pocs minuts després de les dotze del migdia i al llarg del recorregut ha anat sumant adhesions. Els manifestants han baixat per la Via Laietana amb pancartes i banderes i han proferit càntics en contra de la privatització de l’educació i de la conselleria. Entre d’altres, s’han sentit lemes com “No, no, no a la privatització” o “Anna Simó, així no”. 

En arribar al carrer Ferran els docents han llençat bengales de fum i han seguit el camí fins la plaça Sant Jaume. A les portes del Palau de la Generalitat han llençat una traca de petards i diverses bengales de fum de color vermell.

En una atenció a la premsa, la portaveu d’USTEC, Iolanda Segura ha criticat la nova consellera d’Educació, Anna Simó, i ha assegurat que el canvi de lideratge al capdavant del departament no s’ha traduït en una millora de la situació. “Al final del curs passat estàvem a punt de signar un acord per tancar el cicle de reversió de retallades i abordar la resta de qüestions importants que afecten el sistema”, ha apuntat Segura, que ha dit que l’arribada de Simó va frenar aquest procés. “És una falta de respecte i un menyspreu”, ha valorat. En aquest sentit, ha considerat que també és una manca de consideració que dimarts es convoqués una mesa sectorial d’inici de curs “com si no passés res”.

Per la seva banda, Íngrid Chavarria, delegada de CGT d’Ensenyament, ha recordat que a finals del curs passat, en el marc de la Comissió Parlamentària d’Educació, tots els partits van acordar revertir les retallades que van afectar el sistema educatiu català arran de la crisi de l’any 2008. “La consellera s’està saltant aquest mandat del Parlament”, ha apuntat.

Ha assegurat que Catalunya és la comunitat on el professorat cobra menys de tot l’Estat, un fet que contribueix a accentuar la manca de docents que pateix el sistema. “El curs passat vam tancar amb 23.000 substitucions que no es van poder cobrir perquè les borses estan buides”, ha lamentat. La portaveu de la CGT també ha responsabilitzat l’escola concertada de la segregació i ha exigit més recursos per la pública.

Des de la Intersindical, Marc Martorell, s’ha mostrat molt crític amb els professionals del sector que han abandonat la lluita. “Hi ha gent que s’ha rendit i ens diu que ens hem de rendir però no deixarem de lluitar fins que no aconseguim una educació catalana de qualitat, una l’escola inclusiva, i el retorn de la democràcia als centres”. Des del seu punt de vista “un país sense una escola de qualitat està sentenciat de mort”.

Martorell ha exigit al Govern que prioritzi aquesta problemàtica i ha criticat que hi hagi estudiants de quart d’ESO que acabin la formació obligatòria sense saber parlar bé català. “Aquest és un fet simptomàtic del desballestament del sistema que s’ha fet en els darrers anys”, ha manifestat.

El portaveu de la Intersindical ha aprofitat per recordar que des de la Intersindical s’ha llençat la campanya “Ens plantem” per donar resposta a una demanda que el sindicat ha rebut per part de diversos col·lectius de docents del país. Per això, ha animat els centres públics a sumar-s’hi i ha explicat que consistirà en què les escoles no faran sortides ni colònies durant aquest curs per expressar el seu descontentament.

També han participat en la marxa representants del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans que han donat suport a la lluita dels docents. Han afirmat que aquesta protesta és un primer pas que s’ha de seguir perquè “la precarietat dels professors afecta la qualitat de l’ensenyament i per tant té efectes directes en l’alumnat”.

Treuen ferro al baix seguiment de la vaga

Els representants sindicals han tret ferro al baix seguiment que està tenint la jornada de vaga, que segons el departament d’Educació ha estat del 0,89 per cent amb la informació aportada pel 61,27% dels centres, amb dades de les 12 hores.

“El seguiment no és el que ens importa”, ha assegurat la portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, que ha dit que l’objectiu de fer sentir el malestar de la comunitat educativa ja s’ha assolit perquè la protesta ha tingut molta repercussió mediàtica. En aquesta mateixa línia s’ha expressat Íngrid Chavarria, que ha dit que encara que el seguiment no sigui del 100% els sindicats continuaran lluitant “perquè sinó l’Educació no tirarà endavant en aquest país”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article