Identifiquen nous biomarcadors a la sang per tractar a temps l’artritis reumatoide

La detecció precoç de la malaltia pot evitar el deteriorament del malalt i la seva incapacitació


Un grup d’investigadors ha identificat nous biomarcadors a la sang per detectar a temps l’artritis reumatoide i prevenir el deteriorament del malalt, així com anticipar una futura incapacitat amb la pèrdua d’autonomia i mobilitat.

L’artritis és una malaltia autoimmune crònica que implica la inflamació articular i la destrucció òssia. La recerca l’ha liderat el grup de recerca en Biomarcadors de Malalties i Mecanismes Moleculars (DIBIOMEC) de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), amb la col·laboració del servei de Reumatologia de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII.

Per analitzar els biomarcadors descoberts calen “eines més avançades” de les que disposen actualment els hospitals, com la metabolòmica, que pertany a les ciències òmiques.

La tecnologia de metabolòmica, de moment, només s’aplica en la recerca i s’espera introduir-la en la rutina dels hospitals en un futur, però l’estudi de l’IISPV i el Joan XXIII demostra que “permetria una detecció precoç i acurada de l’artritis reumatoide” per “diagnosticar més persones amb sospita de patir-la”, fins a un 3% més que amb la rutina actual (indicadors ACPA).

L’estudi ha identificat com a biomarcadors per a la detecció precoç de la malaltia un panell de molècules format per l’àcid glicèric, l’àcid làctic i l’àcid 3-hidroxiisovalèric. Si tots tres estan alterats, la persona es troba en un estadi inicial de la malaltia. Aquesta informació també permetria desenvolupar “fàrmacs més efectius”.

Els investigadors validaran ara els resultats amb una mostra de pacients més àmplia i amb perfils diversificats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article