Entitats socials de Manresa fan una crida a no promoure el racisme arran dels altercats viscuts a la ciutat

Alerten que s’està criminalitzant la població migrant i critiquen que no es tenen en compte els problemes estructurals


Càritas Manresa, Bages per Tothom i A l’Aguait han difós un comunicat conjunt on fan una crida a no promoure el racisme arran de la baralla multitudinària que es va produir el dissabte 23 de setembre a Manresa. Al text, al qual ja s’han adherit més de 60 entitats, es posicionen en contra de la manifestació de la plataforma Manresa diu prou, convocada per aquest dijous 5 d’octubre apel·lant a la seguretat. Les entitats rebaten aquesta postura afirmant que “no hi ha Manresa més digna que aquella que rebutja assenyalar manresans i manresanes pel seu origen i cultura”.

El passat dissabte 23 de setembre es produí a Manresa una baralla multitudinària entre un grup de joves que es van enfrontar al mig del carrer. No va haver-hi cap ferit i es van detenir onze persones, entre els quals vuit eren menors d’edat. Arran d’aquests altercats, un moviment ciutadà format per associacions de comerciants i associacions de veïns ha creat la plataforma Manresa diu prou i ha convocat una concentració aquest proper dijous 5 d’octubre “en rebuig de la inseguretat que es viu a la ciutat”, tal com defenen. La mobilització s’acompanya d’un manifest en què es parla d’una Manresa “digna”. 

Les entitats Bages per a Tothom, Càritas Manresa i A l’Aguait s’han posicionat en contra d’aquesta plataforma, assegurant que prové d’entorns propers a l’extrema dreta. Han criticat que el seu discurs promou la idea de Manresa com una ciutat “invivible, amb violència extrema a l’espai públic, amb grups de joves d’origen migrat assalvatjats i la criminalitat disparada”, han denunciat al comunicat publicat el passat divendres 29 de setembre. 

Asseguren que alguns mitjans de comunicació i grups polítics estan interessats en difondre aquesta idea i critiquen que no s’estan tenint en compte els problemes estructurals que pateixen els joves implicats en els altercats. Defenen que la inseguretat que es viu prové del malestar davant la situació econòmica i social actual. Concretament, de la precarietat i dificultats econòmiques, el racisme estructural, la soledat i la manca de cohesió social que la ciutadania pateix i els joves migrats en més mesura.  

“Culpables de tots els mals”

Les entitats denuncien que s’està responsabilitzant els sectors més precaritzats de la població de Manresa d’aquest malestar, promovent la seva estigmatització i criminalització. “S'està inflant i instrumentalitzant la preocupació legítima per la inseguretat per assenyalar a un dels sectors més precaritzats de la població manresana com a culpables de tots els mals”, critiquen al manifest. 

Denuncien també l’actuació policial arrel dels incidents, tant al carrer com a les mateixes cases dels infants i joves detinguts. “És una mostra més del tracte desproporcionat i excepcional cap a tot el que impliqui nois joves en general, migrats en particular i en aquest cas vulnerant flagrantment els drets de l’infant”, han reclamat. Responsabilitzen als cossos policials, l’Ajuntament de Manresa i el govern català de perpetuar el racisme estructural. 

Les entitats socials i col·lectius de Manresa promotores del comunicat fan una crida a la reflexió, a adherir-se al document i a no assistir a la manifestació convocada per Manresa diu prou. “L’única Manresa segura serà una Manresa justa, igualitària, cohesionada i sense racisme ni masclisme”, clou el comunicat. 

Les comunitats islàmiques de Manresa també s’han pronunciat al respecte i han publicat un comunicat on expressen el “rebuig absolut” cap als fets violents, calibren els implicats com una “minoria” dins de la comunitat islàmica i alerten del risc de jutjar les persones pel seu origen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article