Una nova eina prediu quins pacients són més sensibles a la immunoteràpia per combatre el càncer

S’ha validat amb més de 2.000 mostres de 45 tipus de tumors i obre la porta a personalitzar aquesta mena de tractaments


El Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) ha publicat un estudi que demostra la utilitat de l’eina VIGex per ajudar els oncòlegs a identificar quins pacients són més sensibles als tractaments d’immunoteràpia.

El VIGex és una signatura d’expressió gènica de 12 gens clau en l’activació de la resposta immune, capaç de classificar els tumors sòlids en tres categories segons l’estat inflamatori del microambient: calent, intermedi i fred. El treball ha revelat que els calents són els que tenen més probabilitat de presentar beneficis a la immunoteràpia. S’ha validat utilitzant més de 2.000 mostres de 45 tipus de tumors.

La immunoteràpia es basa a estimular la resposta immunitària del pacient contra les cèl·lules del tumor i ha suposat una revolució en el tractament del càncer en els darrers anys. No obstant això, aquesta estratègia terapèutica no funciona en tots els pacients ni en tots els tipus de càncer, per la qual cosa un dels objectius de la recerca en aquest camp és identificar biomarcadors per ajudar els oncòlegs a decidir quin tractament és el més indicat per a cada pacient.

“L’última dècada ha crescut el nombre de fàrmacs d’immunoteràpia en desenvolupament. Tot i això, la manca de biomarcadors de resposta fiables al camp dificulta la implementació del model de medicina de precisió en immunoteràpia”, ha afirmat el doctor Alberto Hernando-Calvo, investigador de la UITM-CaixaResearch, oncòleg mèdic de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i primer coautor de l’article juntament amb la doctora María Vila Casadesús, bioinformàtica del Grup de Genòmica del Càncer del VHIO.

Amb l’objectiu de desenvolupar un test capaç de mesurar l’estat d’activació dels gens de resposta immunitària antitumoral, els investigadors han utilitzat més de 1.000 mostres del Programa de Diagnòstic Molecular Avançat (DIAMAV) i han analitzat l’expressió gènica.

A partir d’aquesta anàlisi han desenvolupat l’eina VIGex, una signatura d’expressió gènica de 12 gens clau en l’activació de la resposta immune. Les dades de validació han indicat que els tumors calents tenen més probabilitat de presentar benefici a la immunoteràpia, mentre que els freds, majoritàriament, no hi són sensibles.

El microambient tumoral, mesurat mitjançant la signatura VIGex, varia segons l’origen del tumor primari i el lloc anatòmic de les metàstasis. En particular, s’ha observat que les metàstasis hepàtiques mostren un microambient tumoral immunosupressor.

La capacitat predictiva de VIGex es va observar inicialment en una cohort de 98 tumors sòlids refractaris de pacients tractats en assajos d’immunoteràpia de fase primerenca al VHIO i es va validar posteriorment en més de 800 tumors procedents d’estudis clínics prèviament publicats i amb dades clíniques i d’expressió gènica disponibles per a la comunitat científica.

Millora de la selecció de pacients a tractar amb immunoteràpia

Segons explica Elena Garralda, directora de la UITM-CaixaResearch del VHIO, “el desenvolupament d’aquesta eina permetrà millorar la selecció dels pacients per a tractaments d’immunoteràpia”.  De fet, ha indicat que dins de la col·laboració internacional establerta en aquest projecte, s’aplicarà la firma VIGex a dades d’un assaig clínic d’immunoteràpia realitzat a l’Hospital Princess Margaret a Toronto.

A més, l’eina serà utilitzada com a biomarcador en un assaig clínic prospectiu de l’European Organization for Research and Treatment of Cancer (EORTC), finançat per l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC), per a pacients afectes de tumors de cap i coll tractats amb immunoteràpia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article