Especialistes adverteixen que cal fer cribratge de càncer de mama a les persones transgènere

Alerten del risc real de desenvolupar la malaltia, sobretot en dones trans arran del tractament hormonal


Especialistes de l’International Breast Cancer Center (IBCC, Pangaea Oncology) de Barcelona i diverses societats científiques adverteixen que totes les persones transgènere que tenen glàndules mamàries desenvolupades o “mames” han de realitzar-se el cribratge de càncer de mama de manera continuada. És a dir, que cal integrar en els programes de cribratge tant les dones trans sotmeses a tractaments hormonals com els homes trans que no s’han fet una mastectomia.

L’IBCC assenyala que a causa d’un buit administratiu hi ha el risc que part de la població pot quedar exclosa dels programes de cribratge durant el procés de transició de gènere, i avisa dels riscos reals de desenvolupar un càncer, sobretot en dones trans arran del tractament hormonal.

Segons l’IBCC, el càncer de mama és sensible a hormones en la major part dels casos i les persones transgènere estan en risc de desenvolupar-ho en dos escenaris principals. D’una banda, la dona trans que rep tractament hormonal i, d’altra banda, l’home trans que no s’ha sotmès a cirurgia de masculinització del tòrax (mastectomia).

Hi ha pocs estudis sobre aquest tema, però els que s’han dut a terme avalen la inclusió de les dones trans i dels homes trans sense mastectomia dins dels programes de cribratge “perquè existeix un risc gens menyspreable de càncer de mama en aquestes poblacions”, d’acord amb l’IBCC. En el cas de les dones trans sobretot perquè tenen un risc “real” de desenvolupar càncer de mama, especialment a partir dels cinc anys després d’haver iniciat el tractament hormonal.

Actualment, els dos perfils poden quedar exclosos dels programes de cribratge poblacional temporalment. D’una banda, hi ha les dones transgènere que s’han sotmès a tractaments hormonals, a conseqüència dels quals han desenvolupat teixit mamari, una mama que ja s’ha observat que arriba a ser igual de madura i funcional que la mama de la dona cis, però que encara no han realitzat el tràmit administratiu de reassignació de gènere, pel motiu que sigui. Aquestes dones queden fora dels programes de diagnòstic precoç, ja que el seu gènere, per a l’administració, continua sent el masculí.

D’altra banda, figuren els homes transgènere que encara no s’han sotmès a una mastectomia per a la seva masculinització i que, per tant, mantenen teixit mamari (mantenen les mames). Actualment, aquests homes també queden fora dels programes de cribratge, en efectuar la seva reassignació de gènere en l’administració.

Augment de casos de reassignació de gènere

En els últims anys els casos de reassignació de gènere han augmentat. Segons dades de 2017, s’estimava que la població transgènere a l’Estat espanuyol era d’aproximadament 10.000 persones. Entre 2017 i 2021, prop de 21.000 persones van ser ateses per les unitats especialitzades en el tractament de la identitat de gènere, segons dades publicades el gener de 2023 en l’informe presentat per Confluència Moviment Feminista sobre les lleis trans i el “model afirmatiu” a Espanya. 

“És necessari treballar per a integrar a aquesta població al programa de cribratge poblacional de càncer de mama i assegurar-los les mateixes garanties que a la resta de la població”, diu el doctor Javier Cortés, director de l’IBCC.

Una realitat poc coneguda

El càncer de mama en persones trans és una realitat poc coneguda. El major estudi fet fins a la data sobre risc de càncer de mama en població transgènere (2.260 dones trans i 1.229 homes trans) que rep tractament hormonal va ser publicat al British Medical Journal. D’acord amb els resultats, les dones trans (sexe masculí assignat en néixer, identitat de gènere femenina) tenen un major risc de càncer que els homes cisgènere (en el qual el sexe de naixement i la identitat de gènere coincideixen), i els homes trans (sexe femení assignat en néixer, identitat de gènere masculí) tenen menys risc que les dones cis.

Aquest estudi va identificar 15 casos de càncer de mama entre les 2.260 dones trans  participants, la qual cosa suposa un risc 46 vegades major d’aquestes dones de desenvolupar aquest càncer respecte al dels homes cis. “Amb aquestes dades s’hauria de considerar que les dones transgènere entrin en els programes de cribratge poblacional de càncer de mama”, afirma el Dr. Miranda. Un altre aspecte que ha de millorar és la baixa adherència d’aquest col·lectiu als programes de cribratge, apunta el doctor.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article