Les infermeres catalanes demanen transparència en el procés d’estabilització del personal de l’ICS

Alerten de l’impacte que el procés està tenint en un col·lectiu “històricament sotmès a la precarietat laboral”


El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i els quatre col·legis territorials d’infermeria de Catalunya han demanat concreció i transparència sobre el procés d’estabilització de personal de l’Institut Català de la Salut (ICS) després que s’anul·lessin més de 4.600 places que s’havien afegit a la fase de concurs de mèrit sense examen.

Els col·legis han mostrat la seva “preocupació” per l’impacte que aquest procés està tenint entre les professionals afectades. La modificació del procediment està causant, diuen, “desconcert i desconfiança en un col·lectiu històricament sotmès a la precarietat laboral”.

En un comunicat, els col·legis alerten que aquesta situació “posa en risc la retenció de l’expertesa infermera” i pot ser “el detonant de la deslocalització d’aquesta expertesa”.

Per tot plegat, el consell i els col·legis territorials demanem el compromís per part de l’administració i dels proveïdors del sistema català de salut per implementar les millores professionals i laborals que frenin “la creixent desafecció que el sistema de salut mostra vers les seves infermeres”. Decisions i accions “de futur” que han de garantir el desenvolupament de la professió infermera i la “qualitat de les cures que demanda la població”, sostenen.

En un comunicat signat conjuntament, els diferents ens asseguren que les infermeres viuen un “escenari de precarietat laboral sistemàtic”. Segons un informe del consell i la Universitat de Vic, la precarietat afectava al 75% de les infermeres que treballaven amb contractes eventuals, uns contractes que s’allargaven durant els quatre anys posteriors a l’obtenció del títol. “Una discontinuïtat que es perpetuava de forma significativa més enllà d’aquest període, i que, avui dia, es manté latent”, agreguen. 

D’altra banda, les infermeres indiquen que també han d’afrontar topalls al seu desenvolupament professional. Per exemple, citen les especialitats infermeres que encara no tenen la categoria professional assignada, “la qual cosa dificulta la convocatòria de places i creació de borses específiques”, o la “retribució corresponent a la titulació d’infermera especialista”, lamenten. També recorden que tenen topalls al lideratge i autonomia de la cura, vinculats al grup A2, “que barren l’accés de les infermeres a alts càrrecs de planificació i gestió de les polítiques sanitàries”, diuen. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article