Els interns de les presons catalanes podran formar-se en logística, microinformàtica o instal·lacions fotovoltaiques

Uns 750 presos dels 3.000 que forma anualment el CIRE obtindran certificats homologats pel SOC


Els interns de les presons catalanes podran formar-se en logística, microinformàtica o instal·lacions fotovoltaiques, després que el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) hagi ampliat l’oferta formativa de cursos homologats pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC).

El nou conveni signat aquesta setmana, vàlid fins al 2027, amplia les pràctiques obligatòries dels certificats de professionalitat que es poden fer a les presons i als centres de justícia juvenil. El Departament de Justícia espera que aquest fet faci més accessible posar en pràctica els coneixements adquirits i faciliti l’objectiu final del programa, que és la reinserció laboral dels presos.

El director del CIRE, David Font, ha explicat que la signatura del conveni significa consolidar el model formatiu als centres penitenciaris i educatius “en similars condicions que a qualsevol centre formatiu del país, amb una oferta adaptada a les oportunitats laborals del mercat actual”.

L’acord es tradueix en una mitjana anual d’uns 80 cursos, alguns amb certificats de professionalitat i d’altres no formals d’especialitats formatives. Els 750 matriculats que es preveuen en cursos homologats pel SOC suposen el 25% del total d’alumnes del CIRE, que capacita en oficis i habilitats prop de 3.000 presos cada any.

A partir de la signatura del conveni els alumnes podran obtenir el certificat de professionalitat en activitats auxiliars de magatzem, operacions auxiliars de muntatge, manteniment de sistemes microinformàtics, confecció de pàgines web o muntatge i manteniment d’instal·lacions solars fotovoltaiques, entre d’altres.

El CIRE treballa actualment per poder impartir en un futur la formació en línia, una via que ha de donar més cabuda formativa al col·lectiu, donar-li competències digitals i escurçar la bretxa digital respecte de la resta de ciutadans. També es preveu impartir continguts complementaris a les especialitats que ja s’imparteixen als centres. Un exemple és la introducció de les xarxes socials, l’aprofundiment en competències digitals o l’aplicació de les noves tecnologies a les empreses.

El CIRE disposa de més de 70 tallers productius especialitzats en muntatge, impremta, serralleria, fusteria o confecció, entre d’altres. A més té transferides les competències dels serveis de cuina i cafeteria. Un dels eixos principals d’aquests tallers és la formació continuada dels presos que hi treballen, perquè obtinguin ocupació i la possibilitat d’incorporar-se al mercat laboral en sortir del centre penitenciari.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article