La Síndica de Greuges demana unificar el tractament dels casos de pederàstia a l’Església en una única institució

Aposta per encarregar un altre estudi per “corroborar” la xifra que es desprèn de l’enquesta del Defensor del Poble


La Síndica de Greuges, Esther Giménez-Salinas, ha demanat unificar el tractament dels casos de pederàstia a l’Església en una única institució. L’objectiu, ha explicat després d’intervenir en la Comissió sobre la Pederàstia a l’Església del Parlament, és treballar tots els fets de manera coordinada i fer-ho amb els professionals adients. Malgrat que no critica les múltiples comissions que s’han format els darrers anys a Espanya, la síndica ha assegurat que de cara al futur “estaria bé regularitzar-ho”. Giménez-Salinas planteja encarregar un segon estudi per “corroborar” la xifra que es desprèn de l’enquesta encarregada pel Defensor del Poble per calcular el nombre de víctimes. 

Un dels problemes més freqüents, ha apuntat, és que de les diferents comissions en surten conclusions “molt similars”. La Síndica ha dit que l’òrgan encarregat d’englobar el tractament dels casos podria ser nou o integrar-se dins una institució ja existent, com ara el departament de Justícia o el mateix Síndic de Greuges.

Pel que fa a la xifra extrapolada de l’enquesta encarregada pel Defensor del Poble, Giménez-Salinas ha explicat que és “molt difícil” trobar la xifra exacta de víctimes de delictes comesos per membres de l’Església. Malgrat que la xifra “probablement és molt alta”, ha dit, és “equilibrada” si es compara amb la d’altres països europeus. La Síndica ha apuntat que l’enquesta s’ha fet amb una mostra àmplia. Tot i això, s’ha mostrat disposada a confirmar la dada. “Estaria bé fer més anàlisis per corroborar la xifra”, ha dit.

“L’abús sexual a menors no és un pecat, és un delicte”

La Síndica ha assenyalat que el problema principal és que en el passat l’abús sexual a menors no era considerat delicte socialment tot i ser recollit al codi penal des del 1848. “El que més mal ha fet és la confusió entre moral i ètica: l’abús sexual a menors no és un pecat, és un delicte”, ha insistit. En aquest sentit, Giménez-Salinas ha dit que el que més li preocupa és que els delictes comesos al passat quedin “impunes”.

“El transcurs del temps no converteix en innocents els culpables, continua exactament igual; no fa que el fet delictiu desaparegui, sinó que extingeix la responsabilitat penal”, ha explicat. És per aquest motiu que la Síndica ha reclamat una justícia restaurativa que condemni el victimari, encara que hagi prescrit.

Quan se li ha preguntat sobre una possible proposta de llei per demanar la no prescripció dels delictes d’aquesta mena, la Síndica ha dit que li semblava una bona acció de cara el futur. “Les mesures de prevenció em semblen bé”, ha dit. Tot i això, ha recordat que l’aprovació d’una nova llei no tindria caràcter retroactiu. “El que més em preocupa és el passat de fa 30 anys”, ha dit.

La Síndica proposa, sempre que les víctimes ho vulguin, trobades amb els presumptes agressors, o, si això no és possible, amb representants de l’Església. En aquestes trobades, les víctimes haurien de poder exposar com s’han vist afectades i quins greuges han patit a la seva vida a conseqüència dels abusos.

Per la seva banda, l’adjunta a la Síndica d’Infància, Aida Rodríguez, ha demanat a les institucions que s’escoltin les víctimes amb una actitud “oberta” per comprendre millor els fets que han patit i com els hi han afectat. A banda, ha demanat allargar el temps de prescripció del delicte, ja que la majoria de les víctimes comencen a parlar entre els 40 i 60 anys. “El temps ha de ser respectat”, ha afirmat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article