Treballadores d’Educació Infantil es tornen a mobilitzar per la millora de les seves condicions salarials i laborals

Convoquen el quart i últim dia de vaga contra el bloqueig de les negociacions del conveni col·lectiu


Les treballadores del primer cicle d’Educació Infantil conclouen la quarta i última jornada de vaga davant el bloqueig de les negociacions del XIII Conveni Col·lectiu de Centres d’Assistència i Educació Infantil. Denuncien que, després de dos anys de reunions, mobilitzacions i vagues amb molta participació, les patronals mantenen una postura immobilista davant la negociació. Els sindicats reclamen la millora de les condicions laborals i salarials de les treballadores del sector, així com una baixada de ràtios i el reconeixement de la seva tasca professional, la seva dimensió educativa i la inclusió de l’etapa d’educació infantil de zero a tres anys a l’àmbit educatiu. Aquest dimecres 15 de novembre s’ha celebrat l’última concentració convocada a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, a la qual també s’hi han sumat els sindicats UGT i USOC.

El passat mes de juny ja es van convocar aturades parcials per denunciar la situació de precarietat en la qual es troben les treballadores del primer cicle d’Educació Infantil. El sindicat CCOO assegura que ja fa més de dos anys que manté reunions amb les patronals per desbloquejar les negociacions del conveni col·lectiu, el qual valoren com a injust, amb salaris i condicions laborals precàries que no responen a la responsabilitat i formació que les treballadores exerceixen.  

Davant de la negació de les patronals a negociar pujades salarials i millores de les condicions de treball, a finals del curs passat els sindicats principals d’educació van plantejar una sèrie de mobilitzacions que s’emmarcaven dins del procés negociador de l’actual conveni col·lectiu. Encara que moltes treballadores del sector s’hi van sumar, les patronals s’han mantingut immòbils, pel que es van convocar quatre jornades de vaga els dies 19 i 25 d’octubre i 8 i 15 de novembre.  

“Les treballadores del sector volem informar la societat, en general, i les famílies, en particular, de les condicions laborals de les persones que eduquem els seus fills i filles, al mateix temps que traslladem a les titularitats dels centres i a les patronals del sector nostre malestar pel bloqueig de la negociació de l’actual conveni col·lectiu”, defenen a un comunicat. 

Exigeixen que es reconegui la rellevància de la seva professió, reivindicant la seva dimensió educativa i la inclusió d’aquesta etapa en l’àmbit educatiu. Denuncien que el seu salari amb prou feines supera l’SMI i reivindiquen condicions salarials acords amb el seu treball, formació i responsabilitat. “No hi ha una correlació entre aptituds i retribucions, i a més subjau una discriminació cap al col·lectiu pel sol fet de ser majoritàriament femení”, denuncien.

Reclamen que les seves jornades laborals són molt llargues i la seva totalitat es desenvolupa en l’atenció directa amb els infants, fet que no els deixa temps per organitzar i preparar les activitats, materials o avaluar els processos. Denuncien que aquestes tasques les fan fora de la seva jornada laboral, feina que no és remunerada i repercuteix en la seva conciliació familiar. “Volem desenvolupar la nostra feina en condicions econòmiques i laborals dignes. No som guarderies; som escoles”, afegeixen. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article