Reivindiquen l’escoltisme per lluitar contra els problemes de salut mental o l’extrema dreta

Prop de 650 joves es reuneixen a l’Assemblea General Ordinària de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya


El Teatre de la Passió de Cervera ha estat l’escenari de l’esdeveniment anual més important de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG) en el marc de l’Assemblea General Ordinària, el màxim òrgan de decisió de l’entitat. Uns 650 joves d’arreu de Catalunya han assistit aquest diumenge al plenari per votar els nous càrrecs que entren a formar part de la Taula Executiva i per establir plans d’acció entorn la perspectiva feminista i la transformació digital.

Sota el lema ‘Fem-ho possible!’, la sessió ha reivindicat l’associacionisme enfront de la precarietat juvenil, els problemes de salut mental i l’auge de l’extrema dreta. L’acte ha comptat amb la presència del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano.

Laura Benseny, membre de relacions externes del MEG, entén que una de les tasques de l’entitat és “promocionar el benestar emocional” entre els infants i adolescents. Per això, el programa del curs vinent inclou accions que vetllen per la salut mental dels joves. De fet, l’assemblea ha dedicat part dels parlaments a aquest àmbit, així com a la diversitat en el sector de l’educació en el lleure.

Per tal de fer front a l’auge de l’extrema dreta, la sessió plenària també ha acordat educar els seus membres en contra dels discursos d’odi.

Emergència climàtica i econòmica

Un altre dels punts destacats del nou pla d’acció preveu conscienciar als joves sobre el canvi climàtic. “Vivim amb i per la natura”, apunta Benseny, qui afegeix que en un context de sequera extrema “hem de ser part de la solució”.

A banda de l’emergència climàtica, Benseny també s’ha referit a l’emergència econòmica. Tot i que explica que tots els infants i adolescents tenen cabuda en un grup escolta, també reconeix que no totes les famílies tenen els recursos suficients per sufragar costos com el transport o el material per fer activitats. En aquest sentit, Benseny ha posat en valor la disponibilitat de beques i subvencions.

Necessitat de col·laboració amb administracions

Això sí, la membre de relacions externes del MEG ha destacat la necessitat de col·laboració amb les diferents administracions, com els ajuntaments. “Hi ha molts agrupaments escolta amb mancança de locals”, apunta. A més, ha reivindicat més accessibilitat al medi natural per desenvolupar activitats.

Els joves voluntaris de l’Assemblea General Ordinària també han participat en un procés de votació per tal d’escollir els nous càrrecs de la Taula Executiva de l’entitat, seguint la nova estructura organitzativa aprovada el 2022. D’aquesta manera, Gerard Puig s’incorpora com a secretari general, Camila Feixas com a responsable pedagògica general i Alex Viyuela com a director de l’escola de formació del MEG.

La jornada ha comptat amb la presència del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, el qual ha animat al MEG a donar a conèixer el món de l’escoltisme a les persones amb discapacitat i a forjar aliances amb entitats del sector. Per la seva banda, el paer en cap de Cervera, Jan Pomés, ha llençat la proposta de tornar a repetir la trobada en un futur.

L’Assemblea General Ordinària, formada per 18 agrupacions, es desenvolupa de manera anual en una de les vuit demarcacions en què es divideix territorialment l’entitat. Se celebra durant l’inici del curs escolta, després que s’hagin dut a terme les sessions provincials.

Actualment, Catalunya compta amb 15.000 escoltes, 2.500 d’ells monitors, repartits arreu de 150 agrupaments.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article