El 25% del parc d’habitatge de protecció oficial es reservarà als joves

El Pla Nacional de Joventut 2030 s’aprovarà al primer trimestre de 2024 i inclourà més ajuts en matèria d’educació, benestar emocional i ocupació


La Generalitat destinarà el 25% del conjunt del parc d’habitatge de protecció oficial als joves per tal de facilitar l’accés d’aquest col·lectiu a un lloguer. És una de les mesures del Pla Nacional de Joventut de Catalunya 2030, que s’ha presentat junt amb dos plans d’actuació de polítiques de joventut (PAPJ), un amb vigència fins l’any 2026 i un altre del 2027 al 2023. El PAPJ 23-26 compta amb 417 actuacions enfocades a la independència i emancipació juvenil, a través d’accions en matèria d’habitatge, ocupació i educació; el benestar i la qualitat de vida, amb accions enfocades a la salut, el benestar emocional i la justícia ambiental; l’equitat i la inclusió, amb el foment del feminisme, els drets LGTBITQ+ i l’equilibri territorial; i la participació juvenil.

Algunes de les novetats que inclou el document són un pla de xoc contra l’abandonament escolar prematur, la presència de referents de benestar emocional a la Xarxa d’Emancipació Juvenil i la creació del Pack Jove Climàtic, destinat a fomentar la participació dels joves en activitats de conscienciació climàtica.

El Pla Nacional de Joventut 2030 s’aprovarà al primer trimestre de l’any 2024 i s’ha fet a través d’un procés de consulta i recollida de propostes amb agents socials, institucionals i polítics. Han participat 14 departaments de la Generalitat i es preveu un impacte econòmic de 531,7 milions d’euros fins al 2026. “El repte que ens fixem en aquest document és revisar i actualitzar accions i mesures per acompanyar a les persones joves en el seu procés d’emancipació i de tots aquells drets que han de tenir: habitatge de qualitat, feina, cultura, participació, salut i benestar emocional”, afirma Ruth Ribas, directora general de Joventut. “És també una crida a l’acció de tots els ens que s’han de sentir interpel·lats per a fer les mesures”,  afegeix. 

El document s’ha presentat aquest dijous 23 de novembre en un acte a la Sala Razzmatazz de Barcelona, on van acudir gairebé 2.000 joves. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, junt amb el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, van explicar algunes de les mesures que inclourà el pla i, posteriorment, van actuar els grups musicals Stay Homas, DJ Trapella i Les Que Faltaband.

Accions en educació, feina i habitatge 

El PNJCat 2030 inclou el Pla de xoc contra l’abandonament escolar prematur. A través de la Direcció General de l’Alumnat, es pretén compartir les dades dels alumnes que es donen de baixa dels centres educatius amb els municipis per tal de promoure accions coordinades i intervencions destinades a prevenir, detectar i actuar front l’abandonament escolar. 

També s’elaborarà un protocol d’orientació i acompanyament en Formació Professional i es desenvoluparà el Programa temporal de complexitat amb l’objectiu d’acompanyar l’alumnat de 0 a 20 anys en situació de vulnerabilitat socioeducativa i les seves famílies a través de la dotació d’educadores socials o tècnics d’integració socials als centres de més complexitat educativa. 

En matèria d’ocupació, s’ha anunciat la creació del Programa de Suport a l’Ocupació Juvenil, el qual inclourà l’acompanyament individualitzat de l’alumnat de 16 a 24 anys en risc d’abandonament escolar prematur o que ja hagi abandonat per tal de reconduir-los al sistema educatiu. Comptarà amb 125 referents (actualment són menys de 90) distribuïts per totes les comarques i municipis amb 4.000 joves o més . 

Respecte a la Formació Professional Dual, s’amplia els beneficiaris als més grans de 29 anys en risc d’exclusió social, així com els més grans de 45 anys en situació d’atur de llarga durada o persones afectades per un ERO. El pressupost per l’FP Dual s’incrementa un 32%, passant de 25 a 33 milions d’euros, per incloure 1.500 persones. El Pla també impulsarà el programa Noves Oportunitats, destinat a les persones joves que no estudien ni treballen, especialment els joves migrats sols. 

Pel que fa a l’habitatge, s’ha anunciat una nova convocatòria d’ajuts al lloguer, a la qual es destinarà fins a 29 milions d’euros perquè els joves menors de 35 anys amb ingressos inferiors a 23.725 euros puguin fer front a les despeses del lloguer de l’habitatge. S’està estudiant una possible ampliació del pressupost. A l’última convocatòria es van presentar 19.316 sol·licituds, de les quals es van aprovar 14.551.

El PNJCat 2030 també inclou l’obligació de la reserva del 25% de l’habitatge nou de protecció oficial (HPO) per a joves, que ja va ser anunciada fa uns mesos. El nombre d’habitatge públic s’incrementarà pròximament, per tal que en les zones rurals i les ciutats mitjanes es redueixen els entrebancs per als joves per accedir al lloguer o la compra d’un habitatge. Encara no s’han establert els criteris ni es té la xifra exacta d’habitatges que es destinaran.  

Més ajuts en matèria d’inclusió i igualtat 

Pel que fa a feminisme i drets LGTBIQA+, es seguirà impulsant la Unitat de Suport a l’Alumnat en Situació de Violència (USAV) i s’activarà la difusió, acompanyament i formació per tal de donar a conèixer a totes les institucions i entitats implicades els estàndards per a la intervenció amb adolescents que han viscut violències masclistes i LGBTifòbiques pautes sobre els drets dels adolescents en rebre suport, orientació i atenció psicosocial. A partir d’aquí s’impulsarà una estratègia de desplegament i coordinació dels agents de la Generalitat i organismes que intervenen en l’abordatge de les violències masclistes.

El pla també contempla el desplegament de prop de 90 referents d’emancipació juvenil i es destinaran més de quatre milions d’euros anuals a impulsar el suport al desplegament territorial de les polítiques locals de joventut. Es desenvoluparà també el Programa Odisseu, per facilitar el retorn del talent jove als territoris rurals, donar a conèixer oportunitats laborals d’aquestes zones i facilitar la seva inserció laboral en zones menys poblades.

Accions pel benestar i qualitat de vida dels joves 

Una de les noves mesures que inclou el PNJCat 2030 és la presència dels referents de benestar emocional a la Xarxa nacional d’Emancipació juvenil. S’ha arribat a un acord entre Salut i Drets Socials per fer que aquestes figures (Rebecs), coordinats des dels Centres d’Atenció Primària, també destinin un nombre d’hores setmanals a fer atenció directa al jovent des de les Oficines Joves.  

A més, els instituts de secundària disposaran a partir d’aquest curs 2023-24 d’un referent de salut mental i emocional. Cada centre educatiu de secundària comptarà amb unes hores a la setmana amb un professional especialitzat per poder fer atenció directa als alumnes. A més, les infermeres del programa Salut i Escola dels equips d’atenció primària de salut es desplaçaran als centres educatius assignats portant la Consulta Oberta als instituts. 

En matèria de justícia ambiental, es seguirà impulsant la T-jove i, com a novetat, s’impulsarà el Pack jove climàtic, perquè els joves que participen en les activitats de conscienciació climàtica, com xerrades, netejar espais naturals de residus, practicar l’economia circular o voluntariats ambientals. També inclourà accés a productes i activitats juvenils, descomptes al TMB, Bicing i altres mètodes de transport sostenible, botigues i restaurants agroecològics i la xarxa d’albergs Xanascat, entre altres.  

Per tal de promoure la participació pública entre els joves, s’obrirà una convocatòria de subvencions per finançar projectes i actuacions de la gestió del voluntariat per part d’entitats privades sense ànim de lucre. També s’aplicaran sistemes de selecció de participació per sorteig per incorporar a la població jove en les polítiques públiques.

Pel que fa a l’accés a la cultura, s’ha anunciat el programa Cultura Jove, per fomentar el consum cultural entre els joves de 18 a 30 anys. La plataforma estarà oberta tot l’any i està previst que pugui abastar més manifestacions artístiques.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article