Obre a Lleida una residència per atendre infants i adolescents amb trastorns mentals greus

L’equipament ‘Acompanya’m’ ofereix atenció multidisciplinar a 20 pacients


El departament de Salut i Sant Joan de Déu Terres de Lleida han inaugurat la seu del nou equipament ‘Acompanya’m’, una unitat educativa residencial per a l’atenció d’infants i joves de 6 a 18 anys amb un diagnòstic de trastorn mental greu i que, per la seva complexitat clínica o situació de vulnerabilitat social o familiar no poden ser tractats en els recursos comunitaris, hospitalaris o serveis socials existents a la població.

L’espai, situat al barri de la Bordeta de Lleida, compta amb una superfície de 1.700 metres quadrats i podrà acollir fins a 20 infants i joves de les regions sanitàries de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, Catalunya Central i Camp de Tarragona.

Balcells ha explicat que es tracta d’un equipament singular que dona resposta a “una realitat complexa”. El titular de Salut ha destacat que, si com està previst, “aconseguim que el 80% dels joves que atendrem aquí tornin a fer una vida normal, amb un projecte personal, el cost de dos milions d’euros anuals que suposarà el servei per a Salut, serà barat”.

Atenció integral i comunitària

El de Lleida és el segon dispositiu d’aquestes característiques a Catalunya, després de l’ubicat a Barcelona, i neix de la necessitat d’avançar cap a un nou model d’atenció biopsicosocial i comunitari que integri l’atenció sanitària, social, familiar i educativa a la xarxa pública de salut mental. La unitat ofereix una atenció integral i una intervenció terapèutica educativa intensiva i interdisciplinària, tant per a la persona atesa com per a la seva família o tutor legal, garantint al màxim la reinserció i la vinculació familiar, social i comunitària.

Es calcula una estada mitjana d’ingrés d’entre 12 i 18 mesos. Posteriorment, la unitat preveu un seguiment postalta de sis mesos de durada per tal de consolidar les millores assolides, mantenir l’adherència al tractament i avaluar l’efectivitat de la intervenció duta a terme.

Al nou equipament hi treballaran uns 35 professionals de psiquiatria, psicologia, infermeria, tècnics de cures infermeres, treball social, educació social, teràpia ocupacional, administració i direcció. Serà gestionat per Sant Joan de Déu Terres de Lleida, que ja gestiona els recursos de salut mental infantojuvenil a les dues regions sanitàries, i l’hospital del qual està molt a prop d’aquestes instal·lacions.

L’any 2022, es van atendre a Lleida 3.802 persones d’entre zero i 18 anys amb un diagnòstic de salut mental, la qual cosa representa el 5,2% del total de la població menor de 18 anys de la demarcació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article