Un projecte coordinat des de Catalunya redueix un 16% la prescripció innecessària d’antibiòtics a urgències

L’estudi europeu davant les resistències antimicrobianes ha intervingut a l’atenció primària, residències i farmàcies


Un projecte europeu coordinat des de Catalunya ha permès reduir un 16,5% la prescripció innecessària d’antibiòtics i un 17,4% la indicació errònia d’aquests fàrmacs en serveis d’urgències de l’estat espanyol. Es tracta de ‘Happy patient’, un dels projectes més ambiciosos que s’han fet a escala europea davant el creixent problema de salut pública que suposa la resistència als antibiòtics. Hi han participat en els últims tres anys més de 400 professionals de la salut de l’Estat espanyol, Lituània, Polònia, França i Grècia i les intervencions s’han fet en quatre àmbits: atenció primària (CAP); urgències (CUAP); farmàcies i residències de gent gran. El projecte ha estat coordinat per l’IDIAP Jordi Gol i l’Institut Català de la Salut (ICS).

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha situat la resistència d’alguns organismes als antibiòtics com un dels principals problemes de salut pública als quals s’enfronta la població en els propers anys, però també en l’actualitat. A Europa, prop de 35.000 persones moren a l’any a causa de les resistències antimicrobianes, tal com reflecteixen les dades del Centre Europeu pel Control i la Prevenció de Malalties. Una de les causes darrere aquest fenomen és l’ús inadequat dels antibiòtics.

Els responsables del projecte assenyalen que les intervencions dutes a terme per l’equip de ‘Happy patient’ han frenat les resistències antimicrobianes. Aquest fet suggereix, apunten, que si el projecte es desplegués a tot el territori de la Unió Europea suposaria un estalvi de 114 milions d’euros d’acord amb un escenari previst com a realista i que podria arribar als 385 milions en un d’òptim. 

Un dels resultats més prometedors del projecte, finançat per la Comissió Europea, és en l’àmbit d’urgències a l’Estat espanyol, on després de la intervenció s’ha reduït de forma significativa la prescripció innecessària d’antibiòtics i l’errònia. En l’àmbit de l’atenció primària, el projecte ha reduït aproximadament un 10% l’ús inapropiat d’antibiòtics. Els resultats difereixen entre països per diverses raons i la millora més alta ha estat del 20% a Lituània.

En les farmàcies, els professionals participants asseguren haver millorat el procés de dispensació d’antibiòtics, ja que han pogut fer més controls de seguretat, proporcionar més consells a pacients i obtenir més informació fonamental sobre les prescripcions. Després de la intervenció, les verificacions de seguretat (que inclouen l’explicació d’interaccions, contraindicacions i al·lèrgies dels antibiòtics dispensats) van augmentar un 18%.

A les residències de gent gran, els resultats no han millorat. Els coordinadors de l’estudi apunten a diverses raons que ho podrien explicar, com la complexitat d’aquest entorn, l’alta rotació de professionals, la manca de metges de família i la intervenció centrada principalment en professionals que no recepten. En un nou projecte, ‘Imagine’, els investigadors desenvoluparan una intervenció més complexa i adaptada exclusivament per a residències de gent gran.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article