La Taula del Tercer Sector reclama accelerar l’aprovació del marc normatiu de les entitats socials

Recorden que la llei del tercer sector fa un any que es tramita al Parlament i asseguren que va “tard i massa lent”


La Taula del Tercer Sector Social reclama al Govern i al Parlament de Catalunya que accelerin l’aprovació del marc legal que ha de regular les entitats socials catalanes. La federació recorda que el Parlament està tramitant la llei del tercer sector social des de fa un any i mig i que la llei de l’economia social i solidària està pendent que el Govern l’aprovi i l’enviï a tràmit parlamentari. A més, assenyalen que l’executiu català està treballant també en un nou marc normatiu per regular la prestació de serveis a càrrec d’entitats socials. “Anem tard i massa lent”, asseguren.  

Actualment, les entitats socials catalanes estan acompanyant prop d’1.900.000 persones en situació o risc d’exclusió social, segons les dades de la Taula del Tercer Sector Social. Per aquest motiu, el vicepresident de la federació d’entitats, Jesús Delgado, considera que és urgent tenir un marc jurídic “que reconegui la feina i la contribució de les entitats socials catalanes a l’hora de garantir els drets, el benestar i la protecció de les persones en situació de vulnerabilitat” i que, a banda, reguli la relació de les entitats amb les administracions públiques.  

En aquest sentit, el president de l’Associació Economia Social Catalunya (AESCAT), Guillem Llorens, apunta que “falten lleis que són cabdals per a l’economia social i solidària”. Concretament, les entitats socials subratllen que cal accelerar la tramitació de la proposició de llei del tercer sector social, que ara ja fa un any i mig que es va registrar al Parlament; així com urgir al Govern que aprovi l’avantprojecte de la llei d’economia social i solidària per poder agilitzar la seva tramitació parlamentària.  

A més, la Taula del Tercer Sector Social apunta que el Govern també està treballant en un nou marc normatiu “que agilitzi i enforteixi el sistema de col·laboració entre l’administració i les entitats i agents socials prestadors de serveis”. Sobre aquest procés, la federació d’entitats ressalta que la finalitat és passar “d’un sistema contractual que prioritza l’oferta econòmica a un sistema concertat basat en la qualitat del projecte i l’atenció a la persona”.  

La UE marca el camí a seguir 

Les entitats socials han fet aquesta crida a agilitzar la tramitació del marc normatiu del tercer sector social en una jornada celebrada aquest dimecres a la seu del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) i organitzada conjuntament per la Taula del Tercer Sector i la Confederació de Cooperatives de Catalunya, amb l’objectiu d’analitzar l’agenda de l’economia social i solidària, del tercer sector i de les cooperatives a Catalunya i la Unió Europea (UE).  

Sobre la situació de les entitats en el marc europeu, la Taula del Tercer Sector assenyala que aquest octubre el Consell de la UE ha instat els estats membres a prendre mesures que reconeguin i donin suport al rol de l’economia social amb la finalitat de promoure la inclusió social i millorar l’accés al mercat laboral de les persones que tenen més dificultats. “Europa està marcant clarament cap a on hem d’anar per donar resposta als reptes globals”, assegura Delgado, qui afegeix que tot i que històricament “Catalunya ha estat capdavantera en l’impuls del voluntariat, l’associacionisme, el cooperativisme, les fundacions i el tercer sector”, ara mateix es va “tard i massa lents”. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article