Vall d’Hebron redueix un 41% les visites a urgències de pacients crònics amb insuficiència cardíaca o malaltia pulmonar

Un programa detecta multifreqüentadors i els deriva en funció de la seva condició clínica per millorar-ne el seguiment


L’Hospital Vall d’Hebron ha posat en marxa un programa que ha reduït un 41% les visites a urgències de pacients crònics complexos amb insuficiència cardíaca o malaltia pulmonar obstructiva. Concretament, han passat de 2,2 visites per pacient el novembre del 2022 a 1,3 visites el juny del 2023. L’estratègia s’ha dut a terme a l’Àrea Integral de Salut (AIS) Barcelona Nord, que gestiona la salut d’unes 450.000 persones, amb la col·laboració de l’Atenció Primària Barcelona Ciutat (APBCN) i l’Hospital Sant Rafael. L’objectiu és detectar els pacients complexos que han anat a urgències dues o més vegades en sis mesos i derivar-los en funció de la seva condició clínica per tal de millorar-ne el seguiment.

D’aquesta manera, “el pacient estarà més controlat i no caldrà que s’adreci a un servei d’urgències hospitalari”, ha explicat el director de primària de l’ESIC Casernes, Jordi Acezat. El sistema detecta les dues principals patologies per les quals un pacient crònic visita el servei d’urgències de manera repetida: la insuficiència cardíaca i la malaltia pulmonar obstructiva.

La detecció és possible gràcies al sistema informàtic de Vall d’Hebron, que elabora de forma automatitzada un llistat diari de pacients crònics complexos donats d’alta per segona vegada en sis mesos a urgències de l’hospital, hagin requerit o no ingrés. Aquest llistat el revisa una infermera gestora de casos, que selecciona els pacients amb un segon episodi a urgències per descompensació d’una insuficiència cardíaca o una agudització d’una malaltia pulmonar obstructiva crònica.

De manera consensuada amb un facultatiu de la secció de Medicina Interna i Geriatria de Vall d’Hebron, es deriva el pacient al recurs sanitari més adient segons la seva condició clínica: el seu Centre d’Atenció Primària (CAP) si requereix un seguiment pels seus professionals sanitaris de referència; l’Equip de Suport Integral a la Complexitat (ESIC) Casernes-Vall d’Hebron o l’Hospital de Dia Mèdic Sant Rafael si requereix atenció intermèdia ambulatòria; o els serveis de Pneumologia i Cardiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron si necessita atenció hospitalària especialitzada.

Un seguiment continu i personalitzat

Segons un estudi de Vall d’Hebron, els pacients derivats a l’Atenció Primària han anat menys a urgències un cop inclosos al programa i havent rebut un seguiment continu i personalitzat. En el cas dels pacients amb criteris d’Atenció Intermèdia Ambulatòria, la reducció de les visites a urgències ha oscil·lat entre un 34% i un 48%. L’estudi comprèn dades de 146 pacients entre novembre del 2022 i juny del 2023. La prova pilot del programa ja va reduir el nombre d’urgències que feien aquests pacients. Calculen que unes 450 persones s’han beneficiat de la iniciativa.

“La coordinació entre l’atenció primària i l’hospitalària permet atendre el pacient amb una millor qualitat assistencial”, ha destacat Acezat, que ha dit que aquesta atenció és especialment important per frenar el deteriorament de pacients d’edat avançada. La mitjana d’edat dels pacients amb malalties cròniques complexes que ha detectat el programa és de 81 anys.

“Gràcies al nou programa, els pacients perceben que la seva qualitat de vida es manté estable”, ha afirmat Acezat. Segons Vall d’Hebron, s’observa una millora de la qualitat de vida en la capacitat d’autocura i d’executar les activitats de la vida diària, i de la mobilitat i l’estat emocional, respectivament.

“Tot funciona millor”

La Purificación Gilgado, de 89 anys, és una de les persones que visitava el servei d’urgències de manera freqüent. La seva filla i cuidadora, Charo Rodríguez, ha explicat que la seva mare pateix una malaltia crònica, i ha dit que gràcies al programa de detecció de pacients actualment van menys a urgències i al CAP. En aquest cas, la gestora va derivar la Purificación a l’ESIC, on és visitada de manera freqüent pel seu metge de capçalera. “Tot funciona millor”, ha dit Rodríguez. En aquest sentit, la filla ha expressat que la iniciativa hauria d’extrapolar-se a tot el territori per “facilitar” i “millorar” la vida dels pacients més complexos.

En aquesta mateixa línia, l’especialista en Medicina Interna i Geriatria de l’ESIC i metge de capçalera de la Purificación, Antonio San José, ha avançat que el proper pas serà identificar els pacients complexos a la primera visita a urgències i, de mica en mica, anar absorbint els pacients al sistema segons les seves necessitats. “La idea és que en un futur s’acabin les visites a urgències d’aquests pacients”, ha insistit.

San José ha recordat que el servei d’urgències ha d’estar reservat per a les persones que realment ho necessiten, i ha avisat que un mal ús pot col·lapsar el sistema.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article