L’Hospital Germans Trias crea una unitat de musicoteràpia per incorporar-la a la pràctica clínica

Està formada per professionals clínics i musicoterapeutes professionals per millorar la qualitat assistencial


L’Hospital Germans Trias ha creat una unitat específica de musicoteràpia per integrar-la amb l’assistència mèdica habitual integrada per professionals clínics i musicoterapeutes professionals. La iniciativa pretén millorar la qualitat assistencial de pacients, familiars, treballadors i de qualsevol persona que tingui contacte amb l’entorn sanitari, independentment del seu context o estat de salut, fomentant a més la recerca científica. Des del setembre s’implementa dos dies a la setmana a la unitat de neonatologia, i es preveu ampliar-ho a pediatria, oncologia i obstetrícia i prenatal.

L’impulsor del projecte és el pediatre Pablo González, qui també s’ha format en cant i piano al Liceu de Barcelona i al Royal Welsch College de Cardiff. Amb la seva experiència com a tenor d’òpera, l’any passat va completar un màster en musicoteràpia, establint les bases del projecte que ha acabat esdevenint la unitat. 

Les investigacions en l’àmbit de la neonatologia demostren beneficis de la musicoteràpia com l’estabilització de les variables fisiològiques, com ara freqüència cardíaca i respiratòria, la contenció i la relaxació dels nadons i de les seves famílies, i la humanització de l’entorn. Això cobra especial rellevància en aquests pacients, que resten ingressats durant un temps perllongat per prematuritat o per malalties, sotmesos a tractaments més o menys agressius i connectats a dispositius.

Mercè Redorta, musicoterapeuta de Nexe Fundació, entitat que treballa amb infants amb pluridiscapacitat i que ja ha emprat la musicoteràpia per millorar la qualitat de vida d’infants atesos i de les seves famílies, també participa en el projecte. Redorta ha estat formada en una metodologia pionera en la intervenció de la musicoteràpia amb nounats, la qual s’implementarà per primer cop a Europa en el marc d’aquest projecte. Nexe Fundació té subscrit un conveni amb la Fundació de Música Ferrer-Salat que té com a objectiu portar la musicoteràpia als infants que ho necessitin.

En el marc del projecte i per tal d’incorporar-hi també la docència, la Unitat rebrà alumnes en pràctiques del Màster de Musicoteràpia de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), amb qui l’hospital ha signat un conveni de col·laboració. El projecte ha estat un dels premiats del programa d’Ajuts Talents, que atorga la Fundació Catalunya La Pedrera a personal jove investigador i mèdic.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article