Vall d’Hebron estrena un nou gimnàs per a infants i joves que permetrà atendre un 37% més de pacients a l’any

L’hospital integra la unitat de rehabilitació infantil en un sol espai que també permetrà fer tractaments a distància


Vall d’Hebron ha integrat tota la unitat de rehabilitació infantil en un sol espai amb l’estrena de noves consultes i un gimnàs de rehabilitació per a infants i joves amb patologies d’alta complexitat. La nova Àrea Terapèutica de Rehabilitació Infantil i Adolescent facilitarà la vida als infants ingressats que, fins ara, feien exercici a les habitacions o havien d’anar amb ambulància a un altre edifici. El nou gimnàs permetrà incrementar un 37% els pacients atesos, ampliar els horaris a la tarda i millorar la conciliació amb l’escola. A més, farà possible començar a fer rehabilitació a distància i tractaments amb noves tecnologies com ara la realitat virtual.

La inversió de 600.000 euros ha permès construir el nou gimnàs amb capacitat per atendre 750 pacients. El canvi ha sigut celebrat pels infants. Alguns dels usuaris han explicat que feien “rehabilitació al passadís” i amb “poca privacitat” i ara es troben amb material nou i un espai “que convida a jugar i a fer esport”.

Els professionals, alhora, podran interactuar de manera “molt més directa” entre les diferents especialitats de metges, fisioterapeutes i logopedes que intervenen en les sessions, segons detalla Judith Sánchez-Raya, cap de servei de Medicina Física i Rehabilitació de l’hospital.

Tractament integral

El gimnàs està pensat perquè “qualsevol mena de pacient es pugui beneficiar d’un tractament integral”, des de pacients trasplantats, oncològics, amb deformitats vertebrals, amb problemes neurològics, amb obesitat o que s’estan recuperant de cirurgies complexes, afegeix Sánchez-Raya.

El personal de la unitat de rehabilitació infantil espera que creixi especialment el nombre de pacients ingressats atesos que abans feien les sessions a les habitacions o anaven amb ambulància a l’edifici de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Ara mateix, ja hi ha 350 infants ingressats a planta que passen pel servei de rehabilitació i 400 més que venen periòdicament.

Evitar trasllats amb ambulància

“Es nota molt el canvi. A la sala de rehabilitació hi havia dos físios i un altre que feia rehabilitació al passadís, amb unes mampares i poca privacitat. M’havia de canviar davant de gent i mentre feia rehabilitació hi passava gent”, assegura el Biel Pérez, de 14 anys, que fa tres anys que fa rehabilitació per recuperar-se d’un tumor al fèmur.

Després d’operar-lo el 2020, va haver d’estar 40 dies amb la cama estirada, fet que li va fer perdre capacitat de flexió. Ara, fa exercicis cada dia per millorar la mobilitat de la cama esquerra. Segons detalla, a l’anterior gimnàs “a l’estiu no s’hi podia estar” perquè no es podia obrir les finestres. Ara, en canvi, l’espai està climatitzat.

Ambientació esportiva

La integració de la unitat de rehabilitació ha sigut realitat tres anys després d’iniciar les converses i d’una visita del jugador de bàsquet Ricky Rubio a Vall d’Hebron de la qual va sortir convençut que calia “fer alguna cosa tant sí com no” per millorar les instal·lacions, segons explica Josep Heredia, coordinador general de la Fundació Ricky Rubio. L’entitat s’ha encarregat de dissenyar l’ambientació esportiva de l’espai pensada perquè els nens “segueixin la rehabilitació com si fossin atletes”.

Al gimnàs hi ha un espai diàfan amb elements esportius com una pista d’atletisme pintada a terra, una cistella de bàsquet, parets de rocòdrom i una grua al sostre en forma d’onades. Al costat, hi ha diverses consultes per a fer tractaments amb més privacitat i on s’atén, per exemple, els nadons prematurs. A més hi ha una sala polivalent que es pot obrir i tancar segons les necessitats on es farà fisioteràpia respiratòria.

A l’espai els infants hi trobaran bicicletes el·líptiques, espatlleres, peses, lliteres hidràuliques i matalassos, entre altres elements, adaptats a les seves necessitats.

Sessions que no siguin sinònim de patiment

En aquest sentit, els fisioterapeutes de Vall d’Hebron preveuen que la rehabilitació sigui de “més qualitat” i que l’espai on es fan les sessions “no signifiqui patiment” pels infants, explica Àlex Ginés, coordinador de fisioteràpia i teràpia ocupacional de l’hospital. “Tenir un espai amable, que convidi a jugar, a fer esport, que sigui eficaç i eficient i amb prou espai perquè els professionals i els pacients estiguin a gust ajuda que es pugui treballar millor”, afegeix Ginés.

El nou dispositiu ha permès capgirar el servei. Al gimnàs es poden fer “totes les modalitats de tractament” necessari amb sessions matí i tarda i amb rehabilitació en grup, si fos necessari. “Són pacients que es van intervenint diverses vegades i els coneixem des de petits”, detalla la doctora Sánchez-Raya.

Rehabilitació a distància

La professional afegeix que les noves instal·lacions permetran inaugurar el servei de “tele rehabilitació” amb infants que són a casa seva i també “integrar noves eines digitals d’alta tecnologia” com ara teràpies amb ulleres de realitat virtual per treballar aspectes com l’equilibri o el dolor.

D’altra banda, l’ampliació en horari de tarda, fins a les 20 h, està pensada perquè els pacients ambulatoris no hagin de saltar-se classe i les famílies tinguin més horaris per facilitar la conciliació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article