L’estimulació magnètica transcranial per tractar la depressió resistent arriba a la sanitat catalana

L’Hospital de Bellvitge és el primer centre públic de Catalunya que utilitza aquesta tècnica


L’Hospital de Bellvitge ha incorporat a la seva cartera de serveis l’estimulació magnètica transcranial repetitiva (EMTr) per als casos de depressió resistent al tractament antidepressiu, una malaltia crònica altament discapacitant que impacta de forma negativa en tots els àmbits de la vida de les persones que la pateixen. Es tracta del primer centre públic català que utilitza aquesta tècnica. 

Es considera que un episodi depressiu esdevé resistent quan no respon als tractaments antidepressius habituals i s’ha descartat l’existència de patologies somàtiques subjacents, trastorns psiquiàtrics comòrbids o una falta d’adherència als fàrmacs prescrits. Es considera que entre el 20% i el 40% dels casos de depressió esdevenen resistents, segons ha apuntat l’hospital en un comunicat. 

L’estimulació magnètica transcranial és un procediment de neuromodulació no invasiva que s’aplica quan fracassen altres opcions terapèutiques. Es basa en l’aplicació d’estímuls elèctrics focals sobre diferents regions de l’escorça cerebral mitjançant una bobina electromagnètica col·locada al cuir cabellut. No requereix anestèsia ni produeix dèficits cognitius.

El tractament amb EMTr, que s’estima que seguiran uns 80 pacients cada any, s’aplica de forma estàndard mitjançant protocols de 30 sessions en total, amb sessions úniques diàries de 10 a 20 minuts durant sis setmanes seguides, provocant escassos efectes secundaris, limitats a lleus molèsties a nivell local i cefalea, que habitualment queden resolts 24 hores després de la sessió.

El percentatge de resposta positiva a l’estimulació magnètica transcranial se situa entre el 50% i el 60% dels pacients, segons l’evidència científica actual i l’experiència aportada pels centres clínics de referència internacional on s’aplica aquesta tècnica.

Aquest dissabte 13 de gener es celebra el Dia Mundial de la Lluita Contra la Depressió. Dos de cada deu adults atesos a Catalunya. Més de 700.000 persones estan diagnosticades amb depressió a Catalunya. 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article