Els professionals alerten que molts pacients amb depressió no reben tractament perquè desconeixen els símptomes

Destaquen la necessitat de divulgar els seus efectes perquè els malalts identifiquin a temps aquest trastorn


Tot i que s’estima que un 5% de la població mundial conviu amb la depressió, molts dels que la pateixen no associen els seus símptomes amb una malaltia.

Això, alerten els professionals, fa que molts rebin tard el tractament necessari. Coincidint amb la celebració aquest dissabte del Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió, des del Parc Taulí, centre que atén unes 2.400 persones a l’any amb algun tipus de depressió, es recorda que aquesta malaltia cerebral provoca una elevada discapacitat i que per això és important identificar-la i tractar-la. “Cal conèixer bé la malaltia perquè tot i que pot arribar a ser greu, amb tractament es pot ajudar a les persones que la pateixen a recuperar-se”, apunta Diego Palau, director de Salut Mental del Taulí.

Els principals símptomes de la depressió són la tristesa perllongada i l’anhedonia, la incapacitat d’experimentar plaer. Aquests dos símptomes són essencials per detectar la malaltia quan són greus i perllongats en el temps i demanar ajuda als professionals.

El principal tractament per a la depressió moderada-greu és el farmacològic amb antidepressius. Però, hi ha algunes persones amb depressions severes i persistents, que necessiten tractaments més especialitzats.

En aquest sentit, el Parc Taulí té una Unitat Específica de Tractament de Depressió Resistent, amb diverses modalitats de tractament. El mes de febrer de l’any passat, es va iniciar una teràpia innovadora i revolucionària, l’esketamina, que ha demostrat una gran eficàcia en depressió resistent  i que pot produir millores en hores o dies.

Els pacients candidats han d'anar, inicialment, dos cops a la setmana durant quatre setmanes a l’hospital per rebre el tractament inhalat. La teràpia es fa en una sala totalment adaptada, on els estímuls sensorials són mínims, sense soroll i amb llum minimitzada. Una vegada s’assoleix la remissió dels símptomes de la depressió es passa a una pauta de seguiment amb intervals setmanals o quinzenals.

La durada és d’una hora i mitja i durant aquest temps la infermera encarregada d’administrar el fàrmac els controla la tensió arterial i els tranquil·litza i guia, si han patit una alteració de la percepció.

Des de la posada en marxa d’aquest programa, el Parc Taulí ha atès 24 pacients, administrant més de 400 inhalacions. El grau d’efectivitat i de satisfacció entre els pacients, és molt elevat. Els professionals del Parc Taulí tenen previst fer formacions per a professionals d’altres centres sanitaris.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article