Un projecte europeu liderat per la UPF democratitza l’accés a la informació amb l’ajuda de la IA 

Es simplificaran documents sobre assumptes públics per fer-los més accessibles a persones amb dificultats de comunicació o discapacitat intel·lectual 


El projecte europeu iDEM, liderat per la Universitat Pompeu Fabra, crearà eines d’intel·ligència artificial (IA) que simplifiquin i facin més comprensibles les informacions per participar en el debat democràtic, dirigides a persones amb dificultats de comunicació o discapacitat intel·lectual. La finalitat és facilitar la lectura i la comprensió de documents públics i ajudar aquestes persones a generar els seus propis missatges i transmetre els seus punts de vista i opinions. El projecte s’ha iniciat aquest mes de gener, tindrà una durada de tres anys i les eines desenvolupades estaran disponibles en català, castellà, italià i anglès.  

Segons dades de la Comissió Europea de l’any 2020, es calcula que prop de 800.000 persones ciutadanes de 16 estats membres de la UE no van poder participar en les eleccions al Parlament Europeu de 2019 a causa de barreres com l’accessibilitat limitada dels col·legis electorals o la insuficiència d’informació accessible sobre els candidats i els debats electorals.  

Les tecnologies creades pel projecte iDEM, que es desenvoluparan a partir de tècniques d’IA i de processament de llenguatge natural, permetran que col·lectius actualment exclosos dels debats democràtics hi puguin participar. “Volem que la nostra tecnologia sigui d’utilitat per als ciutadans que es troben exclosos dels processos de participació a causa de la complexitat del llenguatge utilitzat en aquests contextos”, explica Horacio Saggion, catedràtic d’informàtica i IA i principal investigador del projecte. “Aspirem a crear espais de participació democràtica més accessibles per a tots amb una metodologia centrada en l’usuari i amb tècniques actuals d’intel·ligència artificial generativa adaptades amb dades verificades, amb la finalitat d’evitar possibles biaixos i prejudicis”, afegeix.

Les tecnologies es dissenyaran basant-se en les necessitats dels usuaris  

Per tal de desenvolupar les eines d’IA, es duran a terme sessions de treball amb prop de 20 persones de col·lectius actualment exclosos dels processos democràtics. Aquestes sessions contribuiran a detectar quin és l’origen de les dificultats de comprensió de les informacions sobre assumptes públics. A partir d’aquest diagnòstic, el projecte contribuirà a la innovació dels espais democràtics, perquè siguin més inclusius, deliberatius i participatius. 

La UPF s’ha aliat amb 10 entitats europees més per dur a terme el projecte, entre ells universitats, institucions, entitats socials i empreses tecnològiques. A Catalunya, s’hi han sumat l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i la Sindicatura de Greuges de Barcelona. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article