Els beneficis de l’atenció domiciliària en joves amb trastorns de salut mental

A Girona s’han atès més de 30 joves d’entre 12 i 25 anys en els darrers dos anys a casa seva


Els nous equips d’atenció a domicili han atès en els darrers dos anys 32 joves gironins amb trastorns mentals i de conducta disruptiva. Es tracta d’equips que acudeixen al lloc de residència d’aquestes persones i és allà on fan l’atenció. Els usuaris d’aquest servei són joves d’entre 12 i 25 anys amb problemes d’alta complexitat, habitualment associats al consum de substàncies.

Dos anys després de la posada en marxa d’aquests equips —n’hi ha deu repartits per tot el país— els professionals constaten que el fet de donar l’atenció al domicili afavoreix la recuperació d’aquestes persones. Cada equip està format per una psiquiatra, una psicòloga clínica, una treballadora social i una infermera especialitzada en salut mental.

La intervenció pot anar des de dos mesos i fins a un any, en funció de cada cas. Els equips d’atenció a domicili dissenyen un pla terapèutic individualitzat que contempla el tractament mèdic i psiquiàtric, el treball sobre el vincle relacional i suport psicològic, la intervenció familiar, la intervenció en els episodis de crisi i la reducció de riscos, la intervenció en el medi social, educatiu o laboral de la persona atesa i la seva recuperació funcional i inclusió en els diferents entorns (educatiu, laboral i social).

En aquest pla hi participen tant el pacient com la seva família i els diferents professionals de la xarxa social, educativa o judicial. Això fa que es generi una unió de treball conjunt que afavoreix també a la recuperació de la persona, a més de millorar l’atenció que se li dona.

Cada cas es valora i aprova per la comissió tècnica i operativa (CTO) de la Regió Sanitària de Girona, que està integrada per professionals de la salut mental i les addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) representants dels serveis de Salut, Drets Socials, Educació, Justícia i les entitats Support-Girona i Comunitat Terapèutica del Maresme. És precisament aquesta comissió la responsable de mobilitzar els recursos que necessita el jove o l’adolescent al territori.

A les comarques gironines, un 31% dels joves tractats per l’equip responen a un trastorn de la personalitat i a un trastorn de l’espectre autista a parts iguals. A més, hi ha un 16% que té diagnosticat un trastorn afectiu, com l’ansietat o la depressió i un 13% més amb trastorn de conducta.

El 9% restant són persones amb un trastorn per abús de substàncies, síndrome alcohòlic-fetal o valorats amb un estat mental d’alt risc. Per sexes, un 55% són dones, mentre que el 45% són homes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article