El 72% de les cites d’atenció primària tarden més de dos dies en ser ateses a Catalunya

La despesa sanitària per habitant és de 1.886 euros, segons Amnistia Internacional


El 72% de les cites d’atenció primària tarden més de dos dies en ser ateses a Catalunya, segons un informe d’Amnistia Internacional. L’organització lamenta que, en 12 anys, la despesa pública en sanitat a l’Estat només s’hagi incrementat un 5% respecte el 2009, enfront el 27% que ha augmentat la despesa sanitària privada. Segons apunta, una de les majors conseqüències de la manca d’inversió en atenció primària són les llistes d’espera: tot i que les demandes d’atenció no urgents d’haurien d’atendre en menys de 48 hores, només el 27% de les peticions es resolen en aquest marc temporal.

Segons l’informe publicat per Amnistia Internacional, la despesa per habitant en sanitat pública és de 1.886 euros, el 14% del qual es destina a la primària. A l’Estat, la despesa és de 2.537 euros. 

 La situació, però, és pitjor en altres comunitats com les Canàries, on són el 88% de les cites; Andalusia i Madrid, el 82%; i el País Valencià, el 76%. 

Pel que fa a l’evolució de la despesa sanitària per comunitats, a Catalunya ha pujat un 10% entre el 2009 i el 2021. És el tercer territori on més creix, per darrere de les Illes Balears (+17%), les Canàries (+13%) i Cantàbria (+11%). En canvi, a La Rioja, Castella la Manxa, Extremadura i Astúries, la despesa ha baixat.

Tot i això, si la comparació es fa entre el 2021 i el 2020, any de la pandèmia, la despesa va baixar un 2% a Catalunya. En l’atenció primària, la despesa pública ha crescut a Catalunya un 4% entre el 2020 i el 2021, però si es compara el 2020 amb el 2009, es va registrar una reducció del 3%.

La ràtio de personal mèdic a atenció primària per cada mil habitants és pràcticament la mateixa el 2021 que el 2009 (0,77 i 0,74 respectivament), igual que la del personal d’infermeria (0,66 i 0,61).

Incrementar la despesa estatal

Amnistia Internacional ha exigit un compromís de les autoritats per incrementar aquesta despesa a escala estatal i solucionar situacions com que set de cada deu peticions de cita tardin més de dos dies en ser ateses. L’organització ha reclamat revertir aquesta situació i que les demandes no urgents es puguin resoldre en un màxim de dos dies.

Davant d’aquestes situacions, l’organització ha reclamat al govern espanyol i als governs autonòmics adoptar una estratègia de reforç del sistema de salut prioritzant l’atenció primària. També ha plantejat elaborar un nou pla d’acció d’atenció primària i comunitària i incrementar la inversió per tal de reforçar plantilles i millorar la disponibilitat de recursos.

Resposta de Catalunya

Amnistia ha enviat aquest treball a totes les comunitats i, segons explica, només la Generalitat ha contestat. En aquesta resposta, el Govern destaca la necessitat de millorar el volum de recursos destinats a la sanitat en el sistema de finançament autonòmic de les comunitats, de tal manera que aquest inclogui, com a mínim, tots els recursos necessaris per cobrir els serveis que s’han afegit a les prestacions que cobreix Catalunya i que fins ara no han rebut finançament per part de l’estat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article