Salut instal·la vinils que simbolitzen un forat negre en 90 punts de Catalunya per prevenir el suïcidi

La campanya interpel·la l’entorn perquè demani ajuda al 061 i no deixi “caure” al pou algú amb conducta suïcida


Vinils amb missatges per conscienciar i prevenir el suïcidi ompliran prop 90 punts de Catalunya. Es tracta d’una acció de carrer que forma part de la campanya ‘No el deixis caure en el pou del suïcidi’, que Salut va posar en marxa el desembre passat. Els cercles negres, enganxats en alguns espais de la via pública, contenen un missatge que anima a demanar ajuda si es coneix algú que és “a punt de caure” en “el pou del suïcidi” i insta a trucar al telèfon 061/salut Respon. 

A Catalunya, els episodis d’ideació suïcida han crescut un 16% en majors de 18 durant el 2023 respecte al 2022, segons les dades provisionals del Codi Risc Suïcidi. Segons Salut, aquestes dades representen la tendència creixent d’atenció a la ideació suïcida en els darrers anys, situant-la prop del 50% dels casos atesos el 2023. “Una major detecció i atenció en episodis d’ideació suïcida possibilita una intervenció precoç, i més efectiva, per part dels professionals de salut”, apunten.

El 2023 s’han identificat 1.904 episodis suïcides (incloses ideacions i temptatives) en homes d’entre 26 i 64 anys, segons dades provisionals. Es tracta de 116 episodis per cada 100.000 habitants, un 10% més que l’any anterior. Aquest grup poblacional representa un 9% del total de situacions registrades al Codi Risc Suïcidi. 

Pel que fa a les taxes de mortalitat per suïcidi, han oscil·lat entre 7,9 i 9,2 del 2011 al 2022 inclòs. I és que, segons les dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística, el 2022 es van notificar 614 defuncions per suïcidi i autolesió en població resident a Catalunya, fet que suposa una taxa estandarditzada de 9,2 persones per cada 100.000 habitants, un 5% més que en anys anteriors. 

Des que Salut va posar en marxa la Taula de Prevenció del Suïcidi a través del telèfon 061/Salut Respon, el 20 de juny de 2022, i fins al desembre de 2023, s’han rebut un total de 21.392 consultes. La franja d’edat que més ha utilitzat aquest servei són persones d’entre 41 i 65 anys, seguides de les de 26 a 40 anys, i les de 18 a 25 anys.

“No el deixis caure en el pou del suïcidi”

Per tal de sensibilitzar sobre el suïcidi i posar èmfasi en la detecció de senyals d’alerta i en la prevenció per part de l’entorn de les conductes que atempten contra la pròpia vida, el Departament de Salut instal·larà temporalment vinils a prop de 90 punts de Catalunya, en una acció de carrer per prevenir el suïcidi especialment en homes majors de 50 anys. 

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha presentat la campanya a la plaça Universitat de Barcelona i ha subratllat que “aquesta campanya incideix en l’entorn de les persones que tenen conducta d’ideació suïcida. Demanem a l’entorn que estengui la mà a les persones que estan en aquesta situació, i aquest estendre la mà és trucar al 061”.

Balcells ha apuntat que malauradament el suïcidi consumat continua sent-hi de forma “important” i per això ha defensat l’aposta per “intensificar” la possibilitat que algú de l’entorn ajudi.

En aquest sentit, ha remarcat que no només es tracta de fer detecció precoç sinó també de trucar al 061 quan hi ha una idea o intent suïcida perquè “funciona” i s’activen tots els mecanismes, com ara una ambulància o facilitar atenció psiquiàtrica. “No només regula parar el cop sinó adreçar-lo als serveis assistencials”, ha dit.

“El procediment és igual que en qualsevol altra emergència mèdica”, ha explicat Diego Palau, director del Pla de Prevenció del Suïcidi. Així, ha assenyalat que s’envia un equip mentre es passa la trucada a un equip especialitzat que atén la mateixa persona o els familiars. D’acord amb Palau, l’atenció telefònica redueix la situació de crisi i desbordament emocional de manera que només en un 17 o 18% dels casos cal enviar un equip in situ.

Sobre el fet que el 061 sigui de pagament, Balcells ha reconegut que no s’ha avançat “gaire” i ha dit que el tema de les operadores depèn de l’Estat i s’ha compromès a continuar treballant perquè sigui un número gratuït. Sigui com sigui, ha recalcat que el punt important és que darrere de la trucada hi hagi professionals que actuen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article