El Govern espanyol avalarà un 20% de la hipoteca a joves i famílies amb infants a càrrec

La PAH rebutja per “hipocrita i enganyosa” la mesura i assegura que “beneficia exclusivament la banca i les constructores”


El Govern espanyol avalarà un 20% de la hipoteca a joves menors de 35 anys i famílies amb infants a càrrec que viuen de lloguer i tenen problemes per accedir a un préstec bancari per adquirir el seu primer habitatge. La ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, ha explicat després del Consell de Ministres en què s’ha aprovat la mesura que l’aval es vehicularà a través de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), i que el Govern té previst destinar-hi un total de 2.500 milions d’euros.

Entre els requisits perquè es concedeixi aquest aval, hi ha que l’habitatge sigui d’ús habitual i permanent, que la persona sol·licitant tingui ingressos estables, i que hagi tingut residència legal continuada a l’Estat en els dos anys anteriors. 

Altres requisits que ha enumerat Rodríguez és que les rendes de les sol·licitants hauran de ser de 37.500 euros com a màxim —o l’equivalent a 4,5 vegades l’IPREM, que pot variar en funció de si es tenen fills a càrrec— i que no tinguin un patrimoni superior als 100.000 euros.

La ministra ha comentat que el govern espanyol, a través de l’ICO, es regirà per un conveni amb l’executiu que es formalitzarà pròximament i en el qual les entitats bancàries s’hi podran adherir. A partir d’aquí, les sol·licitants hauran de negociar amb el banc, amb qui hauran de pactar les condicions de la hipoteca per al 80% restant de l’import si l’Estat els avala el 20%.

Aquest aval serà per deu anys, el mateix període de temps mínim que el destinatari haurà de tenir l’habitatge com el d’ús habitual i permanent. El termini per formalitzar els préstecs després de l’adhesió de les entitats financeres serà fins al 31 de desembre i després s’avaluarà la seva acollida, amb la possibilitat de prorrogar la mesura dos anys.

Rodríguez ha confiat que els bancs s’adheriran a aquest mecanisme, després de les converses mantingudes en els darrers dies, i ha apostat perquè les polítiques financeres siguin “aliades” de les polítiques d’habitatge.

Cinquè pilar del benestar

La ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, ha assenyalat que l’ambició de l’executiu és fer de l’habitatge el “cinquè pilar de l’estat del benestar” i ha remarcat “l’esforç” del govern en incrementar els recursos públics per a polítiques d’habitatge, a més de recordar l’aprovació de la Llei d’Habitatge.

Rodríguez també ha comentat que el mecanisme servirà per abordar els mercats de lloguer tensionats en ciutats on les rendes del lloguer són superiors a l’import d’una hipoteca i on hi ha ciutadans que voldrien accedir a un habitatge de compra, però que tot i tenir una feina i un sou estable no poden optar-hi. Una conseqüència, segons la ministra, serà que s’alliberaran habitatges que podrien anar destinats al mercat de lloguer.

La ministra també ha recalcat el cas de ciutats on per pagar el lloguer caldria destinar el 100% del salari i que el 40% de les persones que viuen de lloguer hi han de destinar més del 40% dels seus ingressos. L’objectiu, ha dit, és que “cap espanyol hagi de dedicar-hi més del 30%”, i que aquest mecanisme arribi a uns 50.000 joves i famílies. Rodríguez ha afegit que la mesura també està destinada als habitants del medi rural.

Una mesura “hipòcrita i enganyosa”, segons la PAH

La PAH considera la mesura “hipòcrita i enganyosa” ja que considera que “beneficia exclusivament la banca i les constructores” i és “un estímul” per fomentar l’endeutament dels joves en un moment en què els tipus d’interès estan disparats. A més, adverteix que la iniciativa “no servirà per incrementar l’oferta de lloguer” ni per abaratir preus, i suposa destinar diners públics “a butxaques privades” i no a l’ampliació del parc públic d’habitatge.

Per això, la PAH veu la mesura “absurda” i exigeix al govern espanyol que en plantegi d’altres “més necessàries i eficaces”, com un lloguer social obligatori als grans tenidors o la posada a disposició “immediata” de tots els habitatges del banc dolent, la Sareb.

“Aquestes mesures sí que van en la direcció de fer que el dret humà a l’habitatge pugui estar a l’abast de la majoria”, insisteix la PAH. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article