Què són les polítiques del temps i per què Catalunya s’ha consolidat com a referent mundial? 

Les administracions catalanes renoven un acord que aposta per estendre el dret al temps i permetre l’equilibri laboral i personal


Garantir el dret al temps, és a dir, dret a gaudir de més espais personals fora de les obligacions laborals a les quals destinem la majoria d’hores del dia. Aquest és un dels objectius que es marca l’estratègia per afavorir les polítiques del temps, i que aquest dimecres han reafirmat el Govern, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana i la Time Use Initiative (TUI).

En un acte conjunt, administracions i entitats han renovat l’estratègia pel període 2024-2025 i que vol consolidar tot allò aconseguit des de que es va començar a desplegar aquesta iniciativa al 2021, així com desenvolpar noves àrees de treball, per tal de consolidar el dret al temps com un dret de tota la ciutadania a Catalunya i al món per avançar cap a una societat més saludable, més igualitària, amb major qualitat de vida, més cohesionada eficient i sostenible. 

L’estratègia posa l’accent en el temps de cures, la democràcia o la salut i encoratja les empreses a ajudar els empleats a trobar l’equilibri entre la vida laboral i la personal. A més, consolida Catalunya com a referent en aquest àmbit, amb noves edicions de la Time Use Week i acollint l’Escola d’Estiu en Polítiques del Temps.

L’acord planteja set accions, entre les quals promoure, visibilitzar i coordinar les polítiques del temps desenvolupades per cadascuna de les institucions signants en l’àmbit català; ampliar les adhesions a la Declaració de Barcelona sobre Polítiques del Temps; desenvolupar el discurs, coneixement i pràctica sobre les polítiques del temps en relació amb les temàtiques de temps de treball, cures, benestar, democràcia, salut i sostenibilitat i celebrar de manera anual la Time Use Week a Barcelona i a altres llocs de Catalunya.

Així mateix, planteja cercar la sostenibilitat econòmica i de recursos de la Xarxa de Governs Locals i Regionals en Polítiques del Temps, potenciar la recerca en usos del temps i fomentar espais d’intercanvi entre la recerca i l’àmbit públic i privat en aquest tema.

Reconeixement  internacional

Aquesta setmana les polítiques de temps s’han presentat com a cas d’inspiració a la World Governments Summit (Cimera Mundial de Governs) que se celebra a Dubai de 12-14 de Febrer, on l’associació Time Use Initiative ha estat convidada per presentar les polítiques del temps i exemples d’èxit, com els de Catalunya. En aquest context, el passat 13 de febrer, la Time Use Initiative va rebre el premi Edge of Government Award, un guardó que reconeix iniciatives d’innovació governamental i les posa en primer pla perquè altres puguin replicar-les.

Les administracions catalanes i la Time Use Initiative han col·laborat de manera exitosa en els darrers quatre anys (2020-2023). Catalunya i Barcelona han esdevingut referents mundials en polítiques del temps, tal com demostra l’elecció de Barcelona com a Capital Mundial en polítiques del Temps el 2022, la celebració de la Time Use Week durant quatre anys consecutius a Catalunya, i l’organització, el 2021 a Barcelona, del Congrés Mundial de Recerca en Usos del Temps  (liderat per l’Associació Internacional de Recerca en Usos del Temps (IATUR)).

Les quatre organitzacions del conveni han establert relacions de confiança i han adquirit posicions de lideratge en les organitzacions internacionals més rellevants en l’àmbit de les polítiques del temps com són la Xarxa Mundial de Governs Locals i Regionals pel Temps i l’IATUR. A més, s’ha començat a posar el dret al temps a l’agenda catalana i internacional, amb la signatura de la Declaració de Barcelona en Polítiques del Temps, a la que s’hi han sumat més de 100 organitzacions internacionals, entre les quals destaquen el Consell Econòmic  i Social Europeu, la Societat Mundial del Son i les principals ciutats referents en polítiques del temps, com ara Estrasburg, Bogotà, Buenos Aires, Milà.

Alhora, en l’àmbit català, totes les institucions han reactivat o enfortit les seves polítiques del temps pròpies, amb la creació de la Xarxa Catalana pel Dret al Temps (2022), la Taula de Municipis pel Pacte metropolità pel Dret al Temps (2022), el Pacte Metropolità pel Dret al Temps (2023), la consolidació del Pacte del Temps de Barcelona i de la Xarxa d’Empreses per Nous Usos del Temps (XNUST), l’impuls de programa per donar temps a persones cuidadores com Temps x Cures (Generalitat de Catalunya), Concilia (Ajuntament de Barcelona), Municipis Cuidadors i Respir (Diputació de Barcelona) i la publicació de diferents campanyes ciutadanes. Alhora, s’han impulsat més de 200 polítiques del temps des de les institucions catalanes amb la col·laboració d’altres entitats i organitzacions de la societat civil i l’àmbit empresarial.

En aquest sentit, aquest 2024 es celebraran a Catalunya dos actes internacionals claus en polítiques del temps. Per una banda la primera Escola d’Estiu en Polítiques del Temps perquè professionals del sector públic de tot el món puguin practicar com implementar polítiques del temps i així exportar-ho als seus respectius governs. Per l’altra la Time Use Week 2024, que tindrà lloc el mes d’octubre i on s’esperen més de 1.000 persones de tot el món, se celebrarà a Barcelona i continuarà tenint actes de sensibilització pel dret al temps en el conjunt de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article