Els serveis socials tindran coneixement dels desnonaments des del principi del procediment

Podran valorar la situació de vulnerabilitat de les famílies, i activar els recursos necessaris per evitar el procés o endarrerir-lo


Les àrees bàsiques de serveis socials tindran coneixement dels desnonaments des del principi del procediment, gràcies a la col·laboració que s’ha establert entre l’administració de justícia i el Departament de Drets Socials, i que ja ha començat a funcionar amb èxit i de manera pilot a Terrassa, Manresa, el Bages i el Moianès. 

Ho ha explicat a la Comissió d’Interior del Parlament el secretari general de Drets Socials, Oriol Amorós, qui ha detallat que es tracta de circuits de comunicació que permeten fer un abordatge interdepartamental dels desnonaments per tal de prendre mesures per evitar-los. 

Es tracta, d’una banda, dels circuits per a petits tenidors en què els jutjats informen les àrees bàsiques de serveis socials (ABSS) dels casos de demanda de desnonament, i aquestes valoren la situació de vulnerabilitat i activen les mesures necessàries; i, per l’altra, els circuits de comunicació per a grans tenidors, en col·laboració entre el Departament de Drets Socials, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i, en darrer terme, l’Agència Catalana de Consum.

L’objectiu és que les àrees bàsiques de serveis socials (ABSS) siguin notificades quan es produeixi una sol·licitud de desnonament per determinar si les persones residents a l’habitatge es troben en una situació de vulnerabilitat econòmica o social i, així, activar els recursos necessaris per evitar el procés o endarrerir-lo. 

El circuit es va desenvolupar en fase de proves el gener de 2023 a Terrassa i dos mesos després a Manresa, al Consell Comarcal del Bages i al Consell Comarcal del Moianès. Amb la llei estatal espanyola 12/2023, que reforça la base jurídica d’aquestes proves pilot i afegeix el requeriment que les àrees bàsiques responguin a l’autoritat judicial en un termini de deu dies, a l’octubre del 2023 es va iniciar el desplegament arreu de Catalunya, que aquest mes de febrer s’ha culminat.

Entre gener de 2023 i el 9 de febrer d’aquest any 2024, l’administració de Justícia va enviar 655 notificacions, a les quals les ABSS van respondre comunicant 178 situacions de vulnerabilitat. “La mesura està en desplegament, està funcionant, tot i que tant de bo no n’hi hagués cap”, ha reconegut el secretari durant la seva intervenció.

Intermediació amb els grans tenidors

El circuit de comunicació en casos de grans tenidors busca promoure la conciliació o intermediació prèvia a la demanda de desnonament de l’habitatge habitual de persones en situació de vulnerabilitat econòmica. En aquest circuit, prèvia comunicació per part dels grans tenidors primer, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya es comunica amb Drets Socials per determinar si les famílies implicades en els expedients estan en situació de vulnerabilitat i, si s’escau en darrer terme, pot actuar l’Agència Catalana de Consum per imposar sancions.

Des de desembre de 2023, s’han rebut 40 expedients i, en aquests moments, hi ha vuit casos oberts d’intermediació. A més, s’estan preparant campanyes divulgatives adreçades a les persones en situació de vulnerabilitat residencial per tal que coneguin aquest circuit i els seus drets. “Són xifres petites, estem començant. Pensem que hi ha un desconeixement de l’obligació de la legislació i també un blindatge d’alguns grans tenidors que utilitzen la llei de protecció de dades per esquivar aquesta obligació”, ha apuntat Amorós, que ha reconegut que els grans tenidors no tenen grans incentius en comunicar la situació a l’Agència de l’Habitatge els expedients en curs si després els ha de suposar una obligació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article